Så mange er i år rejst til Syrien i hellig krig

For første gang sætter Justitsministeriet og PET tal på, hvor mange der er draget i krig i Syrien fra Danmark i 2014.

Krigere demonstrerer deres nye færdigheder efter et endt træningsforløb i det østlige al-Ghouta tæt ved Damaskus i Syrien. I går skønnede PET og justitsministeren, at »omkring 25« alene i år er rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i kampene. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en uge, hvor de politiske partier har stået i kø for at præsentere ideer til at forpurre rejser til den syriske borgerkrig, sætter justitsminister Karen Hækkerup (S) nu for første gang tal på omfanget af problemet i indeværende år.

Ifølge et skøn fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) er »omkring 25« i år rejst til Syrien for at deltage i kamphandlinger, siger Karen Hækkerup:

»Der kan også vise sig at være flere, og der kan være flere, som påtænker at tage af sted lige nu. Men det er det tal, vi har lige nu, og jeg lægger ikke så meget andet i det, end at for hver enkelt, vi kan forhindre i at tage af sted, er det en forbedring« siger hun.

Indtil nu har det været uklart, om det var lykkedes politimyndighederne at sætte en stopper for jihad-rejserne til Syrien. En af de tidligere hårdest ramte politikredse, Østjyllands Politi, konstaterede ellers tidligere på sommeren, at trafikken var standset, eftersom politikredsen kun havde kendskab til en enkelt Syrien-kriger, som var draget af sted i år.

Derudover pegede formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, Mette Gjerskov (S), også på den tendens, da Dansk Folkeparti i starten af august krævede en hårdere linje over for danske Syrien-krigere.

»Alt tyder på, at der ikke er udrejst danskere til Syrien siden januar måned. Derfor betragter jeg vores indsats som en succes, og jeg kan ikke se, at der skulle være tale om et akut problem, som Dansk Folkeparti har grund til at himle sådan op over,« sagde Mette Gjerskov på daværende tidspunkt.

Men de nye tal fra PET og Justitsministeriet tegner et andet billede af udviklingen.

PET vurderede tidligere – i juni – at flere end 100 personer er taget i krig, og at mindst 15 af disse er blevet dræbt, godt fire år efter borgerkrigens udbrud i Syrien. Og »omkring 25« af de 100 personer er altså taget af sted alene i 2014. Ifølge efterretningstjenesten kæmper hovedparten af disse sammen med militante islamistiske grupper, i særlig grad Islamisk Stat (IS).

Et bekymrende tal

Forskningschef på den svenske Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp:

»Jeg havde forventet, at det ville være højere. Det havde formentlig være meget højere, hvis ikke man havde sat de her ting i gang i Aarhus. Men det er samtidig svært at vurdere, for der er et mørketal her med folk, som det er lykkedes at tage ubemærket af sted,« siger den svenske terrorforsker.

De »omkring 25« er imidlertid nok til at alarmere justitsministeren:

»Det er mange; det synes jeg bestemt, og det er bekymrende. Heldigvis ved vi, at nogle af de initiativer, hvor man har sat ind eksempelvis omkring Grimhøj-moskeen i Aarhus har virket, men det er ikke til at vide, hvad tallene havde været, hvis man ikke havde sat ind. Og selv om tallet lige nu er 25, kan det nå at blive til flere, inden året er omme,« siger Karen Hækkerup og tilføjer:

»Men uanset, hvor mange det er, så er hver enkelt der af sted for at kæmpe for IS og deltage i forfærdelige handlinger, som skader en masse mennesker, ikke mennesker, vi ønsker skal komme tilbage til Danmark.«

Karen Hækkerup henviser til, at regeringen netop har løftet sløret for en del af den samlede strategi, som skal imødekomme problemet.

Syrien-krig koster opholdstilladelse

Ifølge regeringens udspil, skal det være muligt at fratage danskere passet, hvis myndighederne får nys om, at en rejse til den syriske borgerkrig er under opsejling. Derudover vil regeringen tage opholdstilladelsen fra udlændinge, som tager i krig i Syrien.

»Hører vi om, at folk vil deltage i kampe i de her områder, så vil vi indkalde dem til samtale og fortælle dem klart og tydeligt, hvad konsekvenserne er; nemlig at man mister sit lovlige ophold i Danmark,« siger Karen Hækkerup.

Udmeldingen fra regeringen kommer i forlængelse af et forslag fra Venstre, der vil forbyde folk at rejse til Syrien og Nordirak.

Eksperter har sat spørgsmålstegn ved, om den hårde linje over for Syrien-krigerne vil have en virkning på trafikken. Forslagene kan dog godt gennemføres, hvis et flertal på Christiansborg måtte ønske det, påpeger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder. Han understreger, at han ikke kan vurdere Venstres generelle politiske forslag om at forbyde folk at rejse til Syrien. Eller forslaget om at tage passet fra mulige Syrien-krigere.

»Men umiddelbart er der ikke noget, der stikker ud, hvor man helt åbenbart vil krænke borgernes retsikkerhed med et forslag om at forbyde rejser til bestemte steder. Eller at tage passet fra folk. Det afgørende vil være retssikkerheden og de negative konsekvenser af et forbud. Men vi kan ikke lave en endelig vurdering, før der ligger et helt konkret forslag på bordet.