Rigshospitalet vil flytte fødselsforberedelse til internettet

Rigshospitalet lægger op til, at kommende forældre fremover skal gå online for at blive klar til fødslen.

Rigshospitalet i København,  (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Som et led i en spareplan vil Rigshospitalet i København lade en del af fødselsforberedelsen foregå online. Det skriver Avisen.dk.

I dag foregår undervisningsforløb i et auditorium med 100-150 kommende forældre og en underviser, der vejleder og svarer på spørgsmål.

Forslaget kommer som et led i en større spare- og effektivitetsplan, hvor alle hospitaler i Region Hovedstaden er pålagt at komme med bud på såkaldte "omprioriteringer".

Rigshospitalets jordemødre frygter, at det vil få alvorlige konsekvenser for både familier og personalet på fødegangene, hvis fødselsforberedelsen fremover skal foregå over computeren.

Sådan lyder advarslen fra tillidsmand og jordemoder ved Rigshospitalet Mette Anker.

- En stor gruppe borgere vil få en betydelig dårligere service med potentielt skadelige virkninger, siger hun til Avisen.dk.

I alt skal der findes besparelser i regionens hospitaler på 323 millioner kroner.

115 millioner kroner er "gevinstrealisering" af det nye it-system Sundhedsplatformen. De resterende millioner skal findes ved interne omprioriteringer og effektiviseringer.

Rigshospitalet skal i alt finde besparelser for 105,7 millioner kroner og er ligesom regionens andre hospitaler pålagt at komme med en række forlag til, hvor pengene skal findes.

Her er online fødselsforberedelse altså et af dem.

Rigshospitalet vil ikke at kommentere forslagene til besparelser på nuværende tidspunkt, lyder meldingen fra Rigshospitalets presseafdeling til Avisen.dk.

Formand i Jordemoderforeningen Lillian Bondo advarer om, at yderligere forringelser på området kan skade ikke bare familierne, men hele velfærdssamfundet.

- En fødsel er en livsbegivenhed, der ikke kan rationaliseres. Man kan ikke lave familietilknytning under tidspres, siger Lillian Bondo til Avisen.dk.

/ritzau/