Nyt børnehospital med plads til leg

Arkitektfirmaet 3XN vandt konkurrencen om at tegne Rigshospitalets nye børneafdeling, BørneRiget, der skal stå færdig i 2024.

Leg skal være en integreret del af BørneRiget, Rigshospitalets nye børneafdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: 3XN

To hænder, der samler sig om alle børn, unge og fødende. Det bliver udformningen af Rigshospitalets nye, samlede børneafdeling, der får navnet BørneRiget.

Vinderprojektet, tegnet af et team af arkitekter med arkitektfirmaet 3XN i spidsen, blev præsenteret onsdag, og børnehospitalet skal efter planen stå færdigt i 2024.

Rigshospitalet har allerede i dag den mest specialiserede børnebehandling i Danmark, men fysisk er børneafdelingen spredt ud på flere end ni forskellige bygninger. Fremover skal alle patienter opleve et samlet, koordineret forløb uden besværlige overgange mellem afsnit og klinikker, centre og sektorer.

»Når vores børn bliver syge, berøres hele familien. Derfor betyder det alt, at man kan samle sin familie, og at hverdagen er så tæt som muligt på den hverdag, man kender uden for hospitalet,« siger Kim Herforth Nielsen, kreativ direktør og grundlægger 3XN.

Med sine bløde organiske former kommer BørneRiget til at stå i kontrast til resten af Rigshospitalets firkantede bygninger. BørneRiget er tænkt som et legende koncept, hvor to hænder, fingre og et hjerte i midten, danner grundstrukturen i bygningen, og i det hele taget lægges der i arkitekturen vægt på, at leg skal være en integreret del af behandlingen på det nye børnehospital.

Med sine bløde, organiske former kommer BørneRiget til at adskille sig markent fra det øvrige Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: 3XN.

»Vi har arbejdet meget med helende arkitektur, der ud over det funktionelle også giver mulighed for leg og kreativ udfoldelse, og som kan blive et hospital på børnenes præmisser,« siger Kim Herforth Nielsen.

Det nye BørneRiget skal ligge i den vestlige del af Rigshospitalets område mod Amorparken og skaterparken i Fælledparken. Bygningen bliver på i alt 58.000 kvm fordelt over ni etager og får plads til 900 patienter og 1.200 medarbejdere. Indretningen er tænkt »indefra og ud«, hvor visionen har været at gøre op med det traditionelle hospitalskoncept og bl.a. give alle sengestuer udsigt over byen.

Den samlede byggesum bliver på to milliarder kroner, hvoraf Region Hovedstaden bidrager med 1,4 milliarder kroner, mens Ole Kirks fond har doneret 600 millioner kroner.

»BørneRiget giver børn, unge og fødende en tryg og moderne oplevelse på hospitalet. Børn holder jo ikke op med at lege, fordi de bliver syge, og det kan og skal BørneRiget understøtte. På BørneRiget kan man opretholde en så almindelig hverdag som muligt, mens man får behandling, og det er vigtigt,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Bag projektet står foruden 3XN Arkitema Architects, Niras, Rosan Bosch Studio og Kirstine Jensens Tegnestue.