Psykiatrisk patient blev fikseret i 49 dage

Uacceptabelt, lyder det fra Dansk Institut Mod Tortur.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 49 dage var en kvindelig patient fikseret med tykke læderbælter over maven uden mulighed for at rejse sig fra sin seng på retspsykiatrisk afdeling i Odense, viser ny opgørelse ifølge Dagens Medicin.

Det konkrete tilfælde er den klart længste fiksering i regionerne i de tre første kvartaler sidste år, og generelt stiger brugen af fiksering i regionerne, der ellers har som mål at nedbringe anvendelsen. Overlæge og seniorforsker ved Dignity - Dansk Institut Mod Tortur, Marianne Engberg, som har skrevet ph.d. om tvang i psykiatrien, finder det dybt beklageligt og uacceptabelt, at en så langvarig fiksering kan finde sted.

- Det er en meget problematisk udvikling, og man bør i hvert fald ikke ligge fikseret i 49 dage. Det er både beklageligt for patienten og for personalet, og det burde ikke forekomme. Men det bunder jo i, at man er havnet i en fastlåst situation, hvor der ikke er anden udvej, siger Marianne Engberg, der også er med til at inspicere steder, hvor der foregår frihedsberøvelse sammen med den såkaldte nationale forebyggelsesmekanisme.

Ifølge Dagens Medicin er antallet af bæltefikseringer i de tre første kvartaler af 2012 allerede alarmerende højt, og 2012 kan blive året med flest fikseringer siden 2005, hvis udviklingen fortsætter. Det sker på trods af, at man i regionerne i 2010 meldte ud, at anvendelsen af tvang skal nedbringes med 20 procent.

- Men det er gået stik modsat, og det er utilfredsstillende. Vi er nødt til at lægge os endnu mere i selen for at nedbringe tallet, og jeg vil godt understrege, at fikseringer på flere uger og helt op til måneder efter min lægmandsvurdering er helt urimelig. Der må være alternativer, siger Flemming Stenild ( SF), formand for psykiatriudvalget i Danske Regioner, til Dagens Medicin.

Ifølge Jeanett Bauer, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, er den uheldige udvikling et resultat af, at man i stigende grad behandler ambulant og dermed får dårligere patienter indlagt. Det øger samtidig presset på personalet, og derfor er en god normering på de psykiatriske afdelinger meget væsentlig, lyder det.

Marianne Engberg anerkender, at det kan være svært at komme fikseringerne til livs, da man ikke umiddelbart har alternative metoder, men opfordrer til, at man øger fokus på at undgå de faktorer, der er medvirkende til bæltefiksering.

- Der findes jo en ret detaljeret psykiatrilov, og man må formode, at man følger retningslinjerne for tvangsfiksering rundt omkring. Men det er selvfølgelig helt uacceptabelt, hvis en stigende anvendelse af fiksering skyldes ressourcespørgsmål og ambulant behandling, for det er jo faktorer, man har indflydelse på, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.