Professor Ole Hasselbalch er død

Debattøren og juristen, der advarede mod udlændingeloven, blev 74 år.

Ole Hasselbalch var bl.a. sammen med Mogens Camre og Lars Hedegaard forfatter til bogen »Der var et yndigt land«. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

I offentligheden var han kendt som en på én gang modig og omdiskuteret debattør, som ikke altid udtrykte sig lige diplomatisk.

Tilbage i 1980erne udtalte han stærk bekymring over den lempelse af udlændingepolitikken, der fandt sted ved udlændingeloven af 1983. Han pegede bl.a. på, at en ukontrolleret indvandring ville true sammenhængskraften i det danske samfund og sætte velfærdsmodellen under pres.

Det blev dengang ikke anset for passende synspunkter, og Hasselbalch mødte voldsom kritik. I dag er det holdninger, der nyder bred tilslutning i befolkningen og blandt politikere.

1990-2000 var han formand for Den Danske Forening, og i 2017 blev han æresmedlem af Grundlovsforeningen Dansk Kultur.

Ansættelsesretten

Ikke mindst fagligt som jurist fik Ole Hasselbalch sat sine aftryk. Han var en årrække professor ved Handelshøjskolen i Aarhus, senere Aarhus Universitet, hvor han gennem sin undervisning og sit forfatterskab udviklede flere juridiske discipliner, først og fremmest ansættelsesretten og foreningsretten.

Her oplevede de studerende ham som en hjælpsom og opmærksom underviser og vejleder. »Ansættelsesret« var titlen på hans licentiatafhandling (ph.d.) fra 1975, og »Arbejdsretlige funktioner« var titlen på en afhandling, der indbragte ham den juridiske doktorgrad (jur.dr.) ved Stockholms Universitet.

Hans forfatterskab omfatter det 3.328 sider store trebindsværk »Den Danske Arbejdsret«, og allerede forud for indførelsen af ph.d.-uddannelsen tog han initiativ til at etablere en juridisk forskeruddannelse. Gennem en årrække stod han for forskerkurser om kvalitetskriterier i retsvidenskaben. lw