Privatdetektiv efterforsker utroskab: »Andre vil sige, vi snager i folks privatliv«

Kvinder er langt bedre til at skjule deres færden end mænd, siger privatdetektiv Uffe Bodeholt, der graver i vores privatliv på bestilling.

Foto: THOMAS SJØRUP

Virkeligheden lever ikke til fulde op til den forestilling, jeg har fra gamle sort/hvide detektivfilm, men måske den alligevel ikke er så langt fra filmens verden.

I et kælderlokale bag nedrullede persienner i Københavns Nordvestkvarter har Uffe Bodeholt kontor.

Han er privatdetektiv, ejer af efterforskningsbureauet UIP Consult og formand for Foreningen Danske Detektiver. Han bærer hverken trenchcoat eller Fedora-hat. Heller intet klassisk forstørrelsesglas for øjet. Men den obligatoriske pibe, den har han, og røgen hænger stadig i luften. Her må gerne ryges.

Kvinder er bedre til at skjule utroskab

Fra kælderkontoret løser Uffe Bodeholt sammen med sine agenter godt 90 sager om året.

De fleste af dem er bestilt af erhvervslivet, men privatpersoner henvender sig også til ham. Nogle for at finde frem til et forsvundet familiemedlem, andre for at skaffe bevismateriale til forældremyndighedssager, og så er der dem, der har en mistanke om, at deres partner er utro.

- Når folk ringer til os om utroskab, har de en god grund til at gøre det, for der er noget om det i stort set samtlige sager, fortæller Uffe Bodeholt.

LÆS OGSÅ: "Min venindes mand lå nøgen i min seng. Ved siden af mig"

Listen over tegn, du skal være opmærksom på, hvis du har en mistanke om, at din partner er utro, er lang, fortæller han.

- Det mest forekomne er nok et fravær af seksuel interesse fra modparten. Modparten begynder at klæde sig lidt mere interessant, går mere i bad, der er noget med noget aftershave og parfume, og mobiltelefonen må partneren især ikke komme i nærheden at.

Mystiske rejser, overarbejde, kursusophold i andre dele af landet og møder ude i byen med kollegaer er også tegn, der kan give grund til mistanke.

- Min erfaring er, at kvinder er langt bedre til at skjule deres færden end mænd. Jeg ved ikke hvorfor. Det må være noget med, at kvinder tænker anderledes og gebærder sig anderledes. Kvinder kamuflerer deres færden. Ikke fordi de regner med, at de bliver efterforsket, men måske fordi de får mere dårlig samvittighed eller føler mere skyld, end mænd gør.

Fra revisor til detektiv

UIP Consult har i alt 24 agenter fordelt ud over landet. Det er blandt andet tidligere politibetjente, der nu bruger deres erfaring i detektivfaget.

Selv er Uffe Bodeholt uddannet inden for revision, regnskab og forsikring og kom ind i branchen, da han som virksomhedskonsulent fandt ud af, at flere af de erhvervsledere, han havde som kunder, havde brug for assistance til andet end almindelige konsulentopgaver.

Efterforskning af bedrageri, tyveri, industrispionage og kontraktbrud er bl.a. blandt de sager, han løser for erhvervslivet i dag.

- Jeg var 50 år, før jeg landede på min rigtige hylde. Det er 15-16-år siden, fortæller han ved mødebordet i baglokalet.

Her er souvenirs fra rejser til eksotiske destinationer og familieklenodier opstillet til skue blandt bøger og kameraer med lange telelinser på reolen.

Fra en serveringsbakke ovre i hjørnet kalder flasker med rom og whisky, men her bliver sjældent drukket, fortæller detektiven. Lige præcis i dag nøjes også vi med kaffe og vand.

Her på kontoret sidder Bodeholt bag skærmen trækker i trådene. En del af efterforskningen foregår i dag også ved hjælp af computer, og detektivens lup for øjet er til dels skiftet ud med Facebook og Google, der gavmildt afslører mere om vores færden, end vi aner om.

LÆS OGSÅ: Få styr på de 5 største problemer i parforholdet og undgå skilsmisse

Med skjult kamera

Alle UIP Consults agenter har underskrevet en diskretionserklæring og en hemmeligholdelseserklæring af hensyn til klienterne.

Af samme årsag kan Uffe Bodeholt heller ikke fortælle noget om de konkrete sager, han arbejder på.

Én sag, han var med til at løse for mange år siden, vil han dog gerne fortælle om for at give et indblik i, hvordan en detektiv kan arbejde:

- Der kom en ung mand her. Han havde en forretning i en større by og var forelsket i en pige, en køn en af slagsen, som var et par år yngre end han selv. Men hendes forældre syntes, hun skulle have en anden, fortæller han.

Den unge kvinde blev ifølge klienten tvunget til at gifte sig med den anden mand og flyttede med ham til en europæisk storby. Det viste sig, at hendes nye ægtemand slog hende og var hende utro, men hendes forældre ville kun gå med til, at hun kunne blive skilt, hvis hun kunne bevise, at han bedrog hende.

- Til alt held havde vores klient nogle penge, og han var opsat på at skaffe beviserne, så vi fik fat i en pige inden for prostitutionsverden. En, vi mente, ville kunne håndtere sådan en opgave. Vi vidste, at hver gang denne mand havde spist, gik han tur i et nærliggende indkøbscenter.

Den prostituerede blev indlogeret i en lejlighed, hvor der var opsat kameraer, og blev sendt ind i indkøbscenteret for at finde ægtemanden, som hun skulle tage kontakt til.

- I løbet af nogle dage skulle hun indynde sig, og så endte de i lejligheden, og vi fik, hvad vi skulle have af optagelser. Hun blev selvfølgelig kamufleret på videoen. Sagen endte lykkeligt for parret. Hun blev skilt og fik den mand, hun var glad for. Normalt bruger vi ikke sådanne metoder, fordi det kan opfattes som en tilskyndelse, men i dette tilfælde følte vi klart med sagen.

Koste hvad det koste vil

Som regel er privatdetektivens opgave at overvåge og dokumentere. I princippet det samme som enhver anden menig borger må ifølge dansk lovgivning.

Når UIP Consult får en henvendelse om en utroskabsopgave, samler Bodeholt detaljer om, hvor og hvornår det formodede utroskab finder sted, billeder af den mistænkte registreringsnummer på vedkommendes bil, og andre oplysninger, der kan være relevante i den forbindelse.

- Jo flere oplysninger, vi kan få, jo mere præcist kan vi agere, og jo mere tilfreds bliver klienten. Derefter brainer vi på, hvordan vi løser sagen, og så skriver vi en rapport til klienten. Der er mange måder at løse en sag på. Der er ikke to sager der er ens.

Som regel overvåger en agent kun i fire til fem timer ad gangen. Længere kan man ikke opretholde koncentrationen.

- Man skal have tålmodighed og være kreativ. Det kan kræve ens opmærksomhed i mange timer, hvor man skal være koncentreret på et ganske lille område, og der kan ske et eller andet, som du skal kunne reagere på hensigtsmæssigt og øjeblikkeligt.

- Kvinder er mestendels rigtig gode privatdetektiver, for de har intuition og indfølingsevne og er mere opmærksomme på detaljer. Bagsiden er, at de er mere tilbøjelige til at konkludere på forhånd, hvad der sker, og så bliver de overraskede, hvis der sker noget helt andet. Fem sekunders fejlhandling kan være nok til at spolere et job.

Det kan tage alt fra en aften til en måned at efterforske en sag om utroskab. At være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt er afgørende for at kunne få den nødvendige dokumentation. Held er lige så vigtigt som tålmodighed i detektivfaget. Af samme grund kan prisen på en detektivsag også godt løbe op.

Timeprisen hos UIP Consult er 825 kr. plus moms, og optimalt skal der være mere end en enkelt agent på opgaven ad gangen for ikke at tabe den mistænkte af syne.

Dertil kommer udgifter til f.eks. hotelophold og restaurantregninger, hvis agenten bliver nødt til at tjekke ind på et hotel eller følge med ind på et spisested for at kunne skygge målet ordentligt.

- Koste hvad det koste vil, om vi så skal blive der hele natten for at skaffe dokumentation, når de forlader stedet igen. Vi skal have billeddokumentation.

For vigtigst af alt er det, at få dokumentationen af utroskaben i hus i form af fotografier. Og helst skal den mistænke fanges mere end bare en enkelt gang på kamera, for at der er tilstrækkeligt med indicier.

- Det, vi kommer med, skal være uomtvisteligt. Der er ikke noget, der snyder billeddokumentation, så det skal vi have for at give klienten mulighed for at konfrontere sin partner, og det kan være svært at få.

Utroskab knækker selv den hårdeste

En af de største udfordringer ved detektivjobbet, oplever Uffe Bodholt ikke i marken, men hjemme på kontoret, når beviserne skal fremlægges for klienten.

- Det kan være en alvorlig sag. Her er vi jo virkelig tæt på det at være menneske. Det kan knække selv den mest hardcore personlighed at være udsat for utroskab. Det kræver noget dialog.

Derfor overvejer Uffe Bodeholt også altid, hvor meget af bevismaterialet der er nødvendigt at præsentere for klienten. Der er ingen grund til at vise flere videooptagelser og billeder end højst nødvendigt.

- Hvis det er dokumenteret tilstrækkeligt med to billeder, så er der ingen grund til at vise de ti andre, siger han.

- Det er klart, folk reagerer virkeligt forskelligt. Nogle har is i maven, nogle er tilbøjelige til at acceptere det, gå hjem og tale tingene igennem og komme ud af det på en god måde. Folk kan sidde med tårer i øjnene, der er ikke nogle, der er brudt sammen i gråd, men det kan være slemt. At være privatdetektiv kræver 100 % alt, hvad du har lært i det her liv og mere til. Man skal være en god menneskekender.

Vi snager ikke

Der er visse sager, som UIP Consult ikke tager.

- Det er vigtigt, vi har en form for etik. Vi skal have det godt i maven med det vi laver og hvem vi hjælper, siger han.

- I sin primitiveste fostand kan det være en fyr, der ringer: »Min kone er på krisecenter, kan du ikke finde ud af hvor?« Det gør vi ikke. Vi tager heller ikke sager, hvor der er tale om hævn. Vi spørger altid om baggrunden for sagen, og hvad de skal bruge oplysningerne til. Hvis vi ikke vi kan få det oplyst det tilfredsstillende, går vi ikke ind i sagen.

Men hvor går grænsen mellem, hvornår noget er etisk forsvarligt, og hvornår man snager i folks privatliv?

- Nu bryder jeg mig slet ikke om ordet snage. Det er meget misvisende. Andre vil sige, vi snager i folks privatliv. Jeg har den holdning, at det virkelig ikke er rart at blive bedraget af det menneske, man burde kunne stole allermest på og har allermest tillid til. Hvis du skal bruge ordet snage, så har snagen ikke et konkret formål. Snagen er, når du uretmæssig af ren og skær nysgerrighed eller noget andet grimt snager i andres ting. Det mener jeg slet ikke, vi gør. Det har et konkret formål at afdække, om der forelægger en eller anden form for bedrag.

LÆS OGSÅ: 8 ting du kan lære af dine venners skilsmisse

LÆS OGSÅ: Sådan kan du styrke dit parforhold på 20 minutter hver dag

LÆS OGSÅ: 10 ting der er vigtigere end sex

Artiklen er bragt i samarbejde med Altfordamerne.dk