Politi: Ungdomskriminalitet er ikke slem i Mjølnerparken

Kriminaliteten blandt unge i Mjølnerparken er mindre end antaget. Politiet har kun rejst sigtelse for et voldsforhold i de seneste to år. Men sandheden er værre, mener beboerformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når direktørerne fra de forskellige forvaltninger i København på mandag mødes for at diskutere den plan, som skal løfte indvandrerghettoen Mjølnerparken ud af sumpen, så vil de medbringe nogle forstemmende tal.

Socialdirektøren vil have tal, der viser, at 80 procent af beboerne modtager overførselsindkomst, arbejdsmarkedsdirektøren vil have tal, der viser, at kontanthjælpsgraden er på 47 procent, og miljødirektøren vil på en enkelt gåtur gennem ghettoen kunne forsikre sig om, at området skriger på rengøring, renovering og respekt for den fælles ejendom. Det ville derfor også være forventeligt, at Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen mødte op med nogle skræmmende kriminalitetstal, men det gør hun ikke.

Hun har lige fået lavet en særkørsel over al kriminalitet begået af unge under 18 år i Mjølnerparken gennem år 2002 og 2003 »og når jeg ser på de tal, så synes jeg ikke, det ser foruroligende ud,« siger Hanne Bech Hansen.

Som en provinsby
Således har politiet rejst sigtelse for butikstyveri i 1219 tilfælde i København i de seneste to år. 13 af sigtelserne er rejst mod unge fra Mjølnerparken. Der er rejst 400 sigtelser for røveri i hele København, og syv af de sigtelser er rejst mod unge fra Mjølnerparken.

Der bor i alt 2300 mennesker i Mjølnerparken fordelt på 50 nationaliteter og heraf er omkring 1200 under 18 år. Men voldstallene er så lave, at de fleste stationsbyer i den danske provins sandsynligvis ville prale af dem.

»Der er ét voldsforhold begået af hele den gruppe i to år, som vi har valgt at rejse sigtelse for, mens vi i hele København har 194 forhold,« siger politidirektøren, som konkluderer, at selv om der er en masse larm, roderi, hærværk og graffiti, »så er kriminalitetsproblemet ikke så manifest, så man behøver at være meget foruroliget nu.«

»Men der ligger en tikkende bombe i, at der er den store gruppe af unge mennesker, der ikke har noget at tage sig til. Vi skal være opmærksomme på, at de sociale problemer kan udvikle sig til kriminalitetsproblemer.

Hvad angår brandstiftelse er Mjølnerparken til gengæld overrepræsenteret. Der er flere gange blevet sat ild til containerne i kælderen. I alt er der tale om ni brandstiftelser.

»Det er alvorligt, men ingen af dem har været store brande. Jeg vil betegne det som grove drengestreger, selv om jeg har stor forståelse for den angst, de har skabt,« siger Hanne Bech Hansen, der går til mødet med forvaltningerne med en god portion optimisme på Mjølnerparkens vegne.

Beboer: Misvisende tal
Formanden for beboerforeningen i Mjølnerparken, Mohammed Aslam, mener dog, at tallene tegner et misvisende billede af de reelle forhold. Så sent som i går var han til møde med politi og socialarbejdere omkring de unge, og det billedet, der tegnede sig på mødet var langt alvorligere.

»Realiteten er, at vi har haft hærværk i vores kælder, som har kostet os mellem 500.000 og 600.000 kroner, men det er ikke blevet anmeldt, for folk tør ikke.«

Nogle beboere har for eksempel netop fortalt Mohammed Aslam om en episode, der foruroliger ham meget.

»De havde set en gruppe unge ved Tagensvej. (Lige ved siden af Mjølnerparken. red.) En af drengene lagde sig så ned ved cykelstien. Så kommer der en på cykel og vedkommende standser selvfølgelig for at se, om der er sket noget, og så kommer de andre bagfra og røver, hvad vedkommende har. Det er jo ikke drengestreger. Men de beboere, der ser det, tør ikke anmelde det af frygt for repressalier.«

Som Berlingske Tidende berettede i går, skal der nu ske et omfattende kvartersløft i Mjølnerparken. I går mødtes overborgmester Jens Kramer Mikkelsen således med Mohammed Aslam for at tale om fremtiden.