Politi overvejer at bruge tigger-lov på festival

Skærpet straf for tiggeri er blevet hastet igennem Folketinget. Problemet er akut, har justitsministeren sagt.

Arkivbillede Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

København. På Roskilde Festival er det muligt, at politiet vil benytte sig af den skærpede lov mod tiggeri.

- Det kan godt tænkes, at vi vil tage den i brug, siger talsmanden for Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen.

I Glostrup er en 49-årig svensk statsborger søndag blevet varetægtsfængslet, fordi han sigtes for at have overtrådt den nye bestemmelse og ikke har nogen fast bopæl.

Manden er formentlig den første i landet, der får lovændringen at mærke.

I Østjyllands Politi var man forleden på nippet til at bruge lovændringen, oplyser vagtchefen. I Københavns Politi har man søndag ikke umiddelbart kendskab til eksempler på, at loven er blevet brugt i hovedstaden.

Skærpelsen trådte i kraft 21. juni. Den indebærer, at tiggeri i gågader, nær supermarkeder, ved stationer og i offentlige transportmidler straffes med ubetinget fængsel i 14 dage i førstegangstilfælde.

Tidligere skulle en tigger først have fået en advarsel af politiet, før der kunne komme en frihedsstraf på tale - og den lød vel at mærke på betinget fængsel.

Loven er blevet hastet igennem Folketinget. Årsagen er beretninger om problemer med udenlandske hjemløse. Der er tale om et akut problem, lød det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i forbindelse med vedtagelsen.

- Vi vil ikke finde os i, at folk slår lejr på offentlige steder, bruger vores kirkepladser som toilet og tigger i togene, sagde han.

Regeringspartierne fik støtte af S og DF, mens De Radikale, Alternative, SF og Enhedslisten stemte imod.

Utryghedsskabende tiggeri og ulovligt ophold i parker og andre steder udgør et betydeligt problem, har Kommunernes Landsforening sagt.

Derimod har Rådet for Socialt Udsatte erklæret sig som modstander, fordi skærpelsen kan skabe en yderligere marginalisering af udenlandske hjemløse og særligt af romaer og rumænere.

Merudgiften på cirka otte millioner kroner kunne bruges bedre på sociale akuttilbud til udsatte migranter, har rådet udtalt.

/ritzau/