Per Stig Møller: Homovielser skyld i kirkeflugt

Forhenværende kirkeminister Per Stig Møller mener, at Manu Sareen (R) og hans lovliggørelse af homovielser med samme ritual som ved heterovielser bærer en stor del af ansvaret for de rekordmange udmeldelser af Folkekirken.

Tidligere kirkeminister Per Stig Møller, nu kirkeordfører for Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhenværende kirkeminister og nuværende kirkeordfører Per Stig Møller (K) havde set de mange udmeldelser af Folkekirken komme. Og han havde tilmed advaret nuværende kirkeminister Manu Sareen (R) om, at det ville være konsekvensen, hvis ministeren lovliggjorde homovielser med samme vielsesritual som for en mand og en kvinde.

 - Vi (den tidligere regering, red.) havde lagt op til, at der skulle indføres to ritualer - ét til ægteskab mellem mand og kvinde og ét til fællesskab mellem to af samme køn. På den måde ville der stadig være forskel på ritualet til vielse af mand og kvinde og på det til vielsen af to af samme køn, siger Per Stig Møller og forklarer, at løsningen, hvor homoseksuelle efter det kirkelige ritual ville gå under betegnelsen 'livsfæller' havde opbakning - også hos dem, der oprindeligt var modstandere af, at homoseksuelle skulle kunne vies i kirken.

- Det lå helt klart det hele. Og hvis den nuværende regering bare have fulgt vores udspil, så var det ikke gået så galt, og debatten var ikke blevet så voldsom. Men de lyttede ikke til advarslerne. Derfor bærer regeringen en del af ansvaret for de mange udmeldelser. Men den stakkels kirkeminister udfører jo bare, hvad der blev besluttet i det sorte tårn, siger Per Stig Møller og henviser til, da Socialdemokraterne, SF og de Radikale efter valgsejren i 2011 forhandlede regeringsgrundlaget på plads på Hotel Crown Plaza på Amager.

Per Stig Møller tilskriver også det økonomiske aspekt en smule af skylden for de ekstra mange udmeldelser i 2012, men ser stadig homovielser under samme ritual som for heterovielser som den primære årsag til den massive kirkeflugt.

Han mener, at det bliver svært at undgå, at flere melder sig ud af Folkekirken på grund af homovielserne, men tror ikke, at kirkeministeren omgør sin beslutning:

- Det er nok næppe sandsynligt, men selvfølgelig kan stormen blive så stærk, at han (Manu Sareen, red.) bliver nødt til at se på det igen, siger han.

SF: Ikke enkeltpersoners ansvar

SFs kirkeordfører Pernille Vigsø Bagge mener ikke, at kirkeministeren kan stilles til ansvar for de mange udmeldelser:

- Det er vanvittigt at give enkeltpersoner skylden for noget, der er et udtryk for en generel samfundsudvikling med en stigende individualisering. Desuden har debatten om homovielser kørt de sidste 10-15 år, så det er kun naturligt, at en ny regering stiller sig i spidsen for at få dem gjort lovlige, siger hun.

Pernille Vigsø Bagge henviser til, at et enigt Folketing i efteråret nedsatte et udvalg til at kigge på kirkens struktur og undersøge, hvordan kirken kan indrettes så flere har lyst til at engagere sig i den. Udvalgets konklusioner ventes at være klar ved udgangen af 2013, og Pernille Vigsø Bagge forventer, at de kunne give en del af løsningen på Folkekirkens mange udmeldelser:

- Vi så til valget til menighedsrådende, at det er meget få, der har lyst til at sidde med i landets menighedsråd. Jeg tror, at måden at få folk til at engagere sig i Folkekirken er at afbureaukratisere den og gøre den uafhængig af staten. På den måde får kirken mulighed for at træffe flere selvstændige beslutninger for eksempel. hvordan man ønsker at bruge pengene lokalt. Lige nu er det meget statens kirke og mindre folkets kirke, siger hun.

Regeringens støtteparti Enhedslisten mener heller ikke, at kirkeministeren kan stilles til ansvar for de mange udmeldelser.

- Jeg tror, medlemsantallet i Folkekirken begynder at nærme sig et mere naturligt niveau i forhold til, hvordan vores samfund ser ud i dag. Der er ikke så meget at gøre ved det politisk - vi skal i virkeligheden blande os så lidt som muligt, siger ELs kirkeordfører Jørgen Arbo-Bæhr.