Nyt pantsystem skal holde romaer væk fra København: »De lever et usselt liv og skaber stor utryghed«

Ugentligt overblik: Frank Jensen ønsker et opgør med det nuværende flaskepantsystem, som ifølge overborgmesteren tiltrækker hjemløse udlændinge til København, og så får byen både en IKEA og en multiarena. Weekenden byder på 88 zebrafinker og 500 hashballoner, og så er der kommet en overraskende lille ny på 50 kg. til hovedstaden.

Overborgmester Frank Jensen mener, at for mange migranter kommer til Danmark og København for at ernære sig som flaskesamlere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt og Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hej!

Weekenden lurer lige rundt om hjørnet, og derfor er det igen blevet tid til at byde velkommen til Københavnerposten. Berlingskes ugentlige overblik over den forgangne nyhedsuge i København og et kig frem mod den forestående weekends tilbud.

I dag skal vi runde en ny multiarena, byræve og hashballoner, men vi starter med en nyhed, som potentielt kan få betydning for borgere i hele Danmark og ikke kun København.

Udenlandske hjemløse skal nemlig ikke komme til København for at ernære sig som flaskesamlere, og derfor har Danmark brug for et nyt og kontantløst pantsystem.

Det mener i hvert fald Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune, som torsdag stilede et brev til justitsminister, Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), hvor han opfordrer til at droppe det nuværende pantsystem til fordel for et pengeløst system.

Overborgmesteren oplever, at pantsystemet, der blev opfundet for at værne om miljøet, i stigende omfang bliver brugt af migranter til at opretholde en tilværelse i Danmark og særdeleshed København.

»I København ser vi, at stadig flere migranter søger hertil for at samle pant. De slår lejre i byens gader og parker, hvor de lever et usselt liv og skaber stor utryghed, og indsamlingen af flasker er en forretning for mange. Ved at indføre et pengeløst system, tror jeg, at det bliver mindre attraktivt at søge til København og Danmark for at leve af pantsamling,« siger Frank Jensen til Berlingske.

Konkret foreslår overborgmesteren, at pant ikke længere skal kunne veksles til kontanter, men i stedet kun skal kunne bruges til at betale for varekøb i den butik, hvor panten er indleveret. Køber kunden for mindre end flaskebonens værdi, skal det overskydende beløb gå tabt, og varer, som er betalt for med flaskeboner, skal ikke kunne ombyttes til kontanter.

»Det har et omfang nu, hvor jeg mener, at vi i København er nødt til at reagere. Andre byer i Danmark og omegnskommunerne oplever det også, så jeg rejser det her forslag, fordi jeg på københavnernes vegne kan se, at vi har en gruppe mennesker, især østeuropæiske migranter, som kommer for at ernære sig som pantsamlere og er her i længere og længere tid, og det er ikke et værdigt liv,« siger Frank Jensen.

Nogle vil mene, at de udenlandske flaskesamlere er med til at holde København ren?

»Ja, nogle synes, at det er dejligt, at vi får samlet pant sammen på den måde, men det, vi oplever, er, at migranterne kommer og tigger panten. Der er en kamp om panten, så vi skal nok få den samlet ind – sidder man på havnefronten en sommerdag, kan man næsten ikke nå at tømme en sodavand eller øldåse, før der står en og rykker i flasken,« siger Frank Jensen.

Det er vigtigt for overborgmesteren, at forslaget ikke får konsekvenser for Danmarks egne hjemløse, som er velkomne til at supplere en beskeden indtægt med flaskepant.

»Danske hjemløse bruger ofte panten til at supplere pensionen eller kontanthjælpen og køber i forvejen oftest varer for deres pantpenge, og det vil de fortsat kunne med mit forslag. Meget af det pant, der samles af vores egne hjemløse, omsættes til fornødenheder, herunder øl, og det er ikke i samme grad tilfældet for migranter, som har brug for kontanter,« siger Frank Jensen.

Politikommissær i Københavns Politis udlændingekontrolsektion, Kenneth Damkjer, vurderer, at et stop for pengepant kan få nogle østeuropæere og ikke mindst tredjelandsborgere fra Afrika til at blive væk fra byen.

»Umiddelbart vil jeg vurdere, at det kan få nogle af dem til at vælge Danmark fra, hvis de har udsigt til, at en indtægt forsvinder. Det vil besværliggøre deres liv og blive mindre attraktivt og på den måde lette vores arbejde,« siger han:

»Der er en klar overvægt af østeuropæere og tredjelandsborgere blandt dem, der samler flasker, og for nogle af dem er det formentlig grunden til, at de kommer herop«.

I Danmarks største detailhandelsvirksomhed, COOP, kalder koncerndirektør, Jens Visholm, forslaget for »en frisk idé« som »helt snæversynet og kommercielt kunne være interessant for detailhandelen«.

Han er imidlertid ikke sikker på, at forbrugerne vil synes om forslaget.

»Ofte samler man sin pant sammen over tid og har det til at stå i en pose i skuret, og så tager man lørdag en tur ind for at komme af med det, mens man er i gang med en oprydning, og spørgsmålet er så, om man i samme ombæring har lyst til at nå at handle for pengene inden for en time. Jeg tror, at forbrugerne vil synes, at det er bøvlet sammenlignet med i dag,« siger Jens Visholm.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar til overborgmesterens forslag fra de relevante ministre, og i et skriftligt svar skriver miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen:

»Det er modigt af Frank Jensen at rejse problemstillingen, men jeg vil hverken omfavne eller afvise ideen på nuværende tidspunkt«.

 

Du skal også vide, at:

 

I øvrigt…

… fik København torsdag en lille ny overraskelse, da dyrepasser Brian Stefanski mødte ind til fire og ikke de sædvanlige tre flodheste i Københavns Zoo. Ret sød, hva’?

Foto: Zoo København.

 

Brug weekenden på:

 

God weekend!