Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hej!
Weekenden lurer lige rundt om hjørnet, og derfor er det igen blevet tid til at byde velkommen til Københavnerposten. Berlingskes ugentlige overblik over den forgangne nyhedsuge i København og et kig frem mod den forestående weekends tilbud.
I dag skal vi runde en ny multiarena, byræve og hashballoner, men vi starter med en nyhed, som potentielt kan få betydning for borgere i hele Danmark og ikke kun København.
Udenlandske hjemløse skal nemlig ikke komme til København for at ernære sig som flaskesamlere, og derfor har Danmark brug for et nyt og kontantløst pantsystem.
Det mener i hvert fald Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune, som torsdag stilede et brev til justitsminister, Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), hvor han opfordrer til at droppe det nuværende pantsystem til fordel for et pengeløst system.
Overborgmesteren oplever, at pantsystemet, der blev opfundet for at værne om miljøet, i stigende omfang bliver brugt af migranter til at opretholde en tilværelse i Danmark og særdeleshed København.
»I København ser vi, at stadig flere migranter søger hertil for at samle pant. De slår lejre i byens gader og parker, hvor de lever et usselt liv og skaber stor utryghed, og indsamlingen af flasker er en forretning for mange. Ved at indføre et pengeløst system, tror jeg, at det bliver mindre attraktivt at søge til København og Danmark for at leve af pantsamling,« siger Frank Jensen til Berlingske.
Konkret foreslår overborgmesteren, at pant ikke længere skal kunne veksles til kontanter, men i stedet kun skal kunne bruges til at betale for varekøb i den butik, hvor panten er indleveret. Køber kunden for mindre end flaskebonens værdi, skal det overskydende beløb gå tabt, og varer, som er betalt for med flaskeboner, skal ikke kunne ombyttes til kontanter.
»Det har et omfang nu, hvor jeg mener, at vi i København er nødt til at reagere. Andre byer i Danmark og omegnskommunerne oplever det også, så jeg rejser det her forslag, fordi jeg på københavnernes vegne kan se, at vi har en gruppe mennesker, især østeuropæiske migranter, som kommer for at ernære sig som pantsamlere og er her i længere og længere tid, og det er ikke et værdigt liv,« siger Frank Jensen.
Nogle vil mene, at de udenlandske flaskesamlere er med til at holde København ren?
»Ja, nogle synes, at det er dejligt, at vi får samlet pant sammen på den måde, men det, vi oplever, er, at migranterne kommer og tigger panten. Der er en kamp om panten, så vi skal nok få den samlet ind – sidder man på havnefronten en sommerdag, kan man næsten ikke nå at tømme en sodavand eller øldåse, før der står en og rykker i flasken,« siger Frank Jensen.
Det er vigtigt for overborgmesteren, at forslaget ikke får konsekvenser for Danmarks egne hjemløse, som er velkomne til at supplere en beskeden indtægt med flaskepant.
»Danske hjemløse bruger ofte panten til at supplere pensionen eller kontanthjælpen og køber i forvejen oftest varer for deres pantpenge, og det vil de fortsat kunne med mit forslag. Meget af det pant, der samles af vores egne hjemløse, omsættes til fornødenheder, herunder øl, og det er ikke i samme grad tilfældet for migranter, som har brug for kontanter,« siger Frank Jensen.
Politikommissær i Københavns Politis udlændingekontrolsektion, Kenneth Damkjer, vurderer, at et stop for pengepant kan få nogle østeuropæere og ikke mindst tredjelandsborgere fra Afrika til at blive væk fra byen.
»Umiddelbart vil jeg vurdere, at det kan få nogle af dem til at vælge Danmark fra, hvis de har udsigt til, at en indtægt forsvinder. Det vil besværliggøre deres liv og blive mindre attraktivt og på den måde lette vores arbejde,« siger han:
»Der er en klar overvægt af østeuropæere og tredjelandsborgere blandt dem, der samler flasker, og for nogle af dem er det formentlig grunden til, at de kommer herop«.
I Danmarks største detailhandelsvirksomhed, COOP, kalder koncerndirektør, Jens Visholm, forslaget for »en frisk idé« som »helt snæversynet og kommercielt kunne være interessant for detailhandelen«.
Han er imidlertid ikke sikker på, at forbrugerne vil synes om forslaget.
»Ofte samler man sin pant sammen over tid og har det til at stå i en pose i skuret, og så tager man lørdag en tur ind for at komme af med det, mens man er i gang med en oprydning, og spørgsmålet er så, om man i samme ombæring har lyst til at nå at handle for pengene inden for en time. Jeg tror, at forbrugerne vil synes, at det er bøvlet sammenlignet med i dag,« siger Jens Visholm.
Berlingske har forsøgt at få en kommentar til overborgmesterens forslag fra de relevante ministre, og i et skriftligt svar skriver miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen:
»Det er modigt af Frank Jensen at rejse problemstillingen, men jeg vil hverken omfavne eller afvise ideen på nuværende tidspunkt«.
Du skal også vide, at:
- DSB lukker Østerport Station. I hvert fald for en periode.
- Tirsdag blev der igen skudt i København, denne gang foran restaurant Sticks’n'Sushi i Magasin på Lyngby Hovedgade. To blev ramt, heriblandt et tilfældigt offer.
- Berlingske har besøgt den nye multiarena, Royal Arena, i Ørestad, som slår dørene op for første gang den 3. februar 2017 til tonerne af Metallica. Få et smugkig HER.
- København får sørme også en ny IKEA, lige ved fisketorvet. Dermed bliver det fremover muligt at fragte MALM-kommoder og ovnklare kanelbullar hjem på cykel.
- Et kombineret refleksions- og bederum på Professionshøjskolen UCC i København er genstand for debat, fordi muslimske studerende tilsyneladende har bedt medstuderende forlade rummet, når de skal bede. Derfor holder ledelsen nu et ekstra skarpt øje med rummet, hvor der angiveligt også er fundet materiale fra islamistiske Hizb ut-Tahrir.
- En byræv har dræbt en antilope, tre kænguruer og måske lidt høns, kaniner og andet mundgodt den seneste måned i Københavns Zoo. Nu er det til gengæld ræven, som har måttet lade livet.
I øvrigt…
… fik København torsdag en lille ny overraskelse, da dyrepasser Brian Stefanski mødte ind til fire og ikke de sædvanlige tre flodheste i Københavns Zoo. Ret sød, hva’?
Brug weekenden på:
- At mærke blodet pumpe, når vovehalsenes filmfestival er tilbage med eventyr og masser af fart over feltet i weekenden. Uanset om man er til film, der tager en med på verdens mest umulige trailløb eller op i højden som bjergklatrer, er der noget for en, og det hele foregår i Cinemateket.
- At opleve en levende kunstinstallation fredag, når 88 levende zebrafinker slippes løs mellem 17 el- og basguitarer i Copenhagen Contemporarys 600 m2 store hal på Papirøen. Der vil være fri entré og i tidsrummet 17-18 også fri ølbar.
- At få fuld plade, når Ungdommens Røde Kors inviterer til julebanko og på den måde hjælpe de børn, som mangler et hjem at holde jul i. Det er nu på søndag i Papirhallen.
- At holde jul i rummet, når Tycho Brahe Planetarium julehygger og byder på kravleastronauter, planetjulekugler og børnejazz på lørdag.
- At sende 500 balloner til himmels for at skabe fokus på fri cannabis og i »solidaritet med de fængslede cannabispolitiske fanger. Vi håber, at de kan se ballonerne fra deres fængselsceller«, som der står i invitationen.
God weekend!