Nyt kontanthjælpsloft kan fange flere i fattigdom

Der bliver flere kontanthjælpsmodtagere, der står helt uden for arbejdsmarkedet, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd frygter, at et nyt kontanthjælpsloft vil føre til, at flere svage kontanthjælpsmodtagere vil blive fanget i fattigdom - og at det vil ramme børnefamilier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Antallet af kontanthjælpsmodtagere er stabilt, men andelen af de allersvageste kontanthjælpsmodtagere er stigende. Det viser en redegørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ifølge Information.

Siden december 2014 er gruppen af kontanthjælpsmodtagere uden nogen form for kontakt til arbejdsmarkedet steget med 2.800 personer og udgør nu 120.000 personer ud af 157.000 fuldtidspersoner. Det svarer til tre ud af fire kontanthjælpsmodtagere.

»De svage kontanthjælpsmodtagere har typisk andre problemer end ledighed. Det kan være misbrug, helbredsproblemer, psykiske problemer eller kriminalitet. Og det er en gruppe, der ikke reagerer særligt meget på ændrede økonomiske incitamenter,« siger chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted.

Han henviser til det kontanthjælpsloft, som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fremlægger sit bud på fredag.

Planen er, at loftet over ydelser skal motivere kontanthjælpsmodtagere til at tage et arbejde.

Erik Bjørsted tvivler på den effekt, og han henviser til erfaringerne fra kontanthjælpsloftet, der gjaldt fra 2001 til 2011, hvor man ifølge chefanalytikeren ikke kunne påvise en statistisk effekt.

Erik Bjørsted frygter, at et nyt loft vil føre til, at flere i gruppen vil blive fanget i fattigdom, og at det vil ramme børnefamilier, skriver Information.