Nye rekrutter skulle lette presset på politiet - men over halvdelen kunne ikke bestå den fysiske prøve

Under halvdelen af studiepladserne bliver besat på første hold på den nye uddannelse til politikadet. En stor andel af kandidaterne bestod ikke den fysiske adgangsprøve.

Billeder fra to af de terrormål i storkøbenhavn, som politiet stadig bevogter. Nyuddannede politikadetter skal fra september 2017 hjælpe til med blandet andet bevogtningsopgaver, som her ved Synagogen på Krystalgade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ideen om politikadetter i Danmark så dagens lys med Finansloven for 2017, og planen var simpel.

Kadetter med et halvt års uddannelse fra Politiskolen i Brøndby skal ifølge Justitsministeriet »lette presset på dansk politi« ved at bevogte terrormål, kontrollere ved grænsen, transportere fanger og udsende personer uden opholdstilladelse.

Allerede i september i år skal det første hold stå klar, men ifølge Rigspolitiet bliver den hjælpende hånd fra politikadetterne ikke helt så stor som forventet.

56 kvinder og mænd er blevet tilbudt en studieplads på uddannelsen, som har plads til 125 elever på hvert hold og dermed starter op med mere end en halvpart tomme pladser.

I alt søgte 470 ind på uddannelsen, og heraf blev 282 inviteret til optagelsesprøverne, hvor kandidaterne blandt andet bliver testet fysisk og får prøvet deres danskkundskaber.

Det var dog kun 182 af de inviterede, der valgte at deltage i optagelsesprøverne, som blev afholdt i løbet af januar. Heraf bestod mere end halvdelen - 57 procent - ikke den fysiske prøve.

Og af de resterende er altså 56 blevet tilbudt en plads.

I en pressemeddelelse fra Rigspolitiet er HR-direktør Anne Erlandsen citeret for at sige:

»Vi havde naturligvis gerne set et fuldt hold på 125 studerende, men vi må konstatere, at det især fysisk kræver kvinder og mænd af helt rette støbning at bestå optagelsesprøven - og vi vil ikke gå på kompromis med niveauet. Den fysiske optagelsesprøve til politikadetuddannelsen og basisuddannelsen er identisk, og da politikadetuddannelsen samtidig skal fungere som rekrutteringskanal til basisuddannelsen, er det nødvendigt at fastholde ens fysiske krav«.

I Finansloven 2017 budgetteres med, at 345 politikadetter er færdiguddannede 1. september 2018. Og i Rigspolitiet fortsætter man »ufortrødent« arbejdet med at tiltrække kvalificerede ansøgere.

»Men vi er selvfølgelig ikke herrer over, hvor mange og hvem der søger ind på hverken politikadetuddannelsen eller politiets basisuddannelse, men vi gør alt, hvad der er muligt, for, at der er 345 færdiguddannede politikadetter 1. september 2018,« siger Anne Erlandsen ifølge pressemeddelelsen.

Fredag kunne Berlingske berette, at den samlede politistyrke i alt har brugt 770.000 arbejdstimer på »at bevogte mursten inde i København«, som formanden for en af landets politiforeninger siger det.

I flere politikredse lægger man ikke skjul på, at bevogtningsopgaverne, som de nye politikadetter blandt andet skal hjælpe med at varetage, suger kræfter fra det øvrige politiarbejde.