Nye oplysninger i matchfixingsag

Politiet har undladt at følge spor om tysk bankkonto, der kan være forbundet med hovedtiltalte MTs overfaldsmænd. Betjente vidner i matchfixingsag.

Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedtiltalte MT har følt sig truet af de to betjente, der har afhørt ham i den første straffesag om matchfixing, der forventes afgjort i dag. Derfor har anklagemyndigheden indkaldt de to til at vidne i sagen.

Den første betjent præsenteres alene ved sit fornavn, Andreas. Han er den betjent, der har den indledende kontakt med MT efter MT i maj 2012 bliver overfaldet i sin lejlighed. Her stikker overfaldsmænd en kniv ned i munden på MT, og efterlader et kontonummer med en besked om, at MT skal overføre cirka 100.000 euros. Det har MT tidligere forklaret til Berlingske.

I dag kom det frem, at kontonummeret er hjemmehørende i en tysk bank i Leipzig, og at politiet aldrig er søgt til bunds i forholdene om det kontonummer.

Politibetjenten Andreas fortæller, at blev ringet op af MT i september 2012  og at man på det tidspunkt havde droppet af komme videre med efterforskningen af overfaldet i lejligheden. Der var ikke flere tekniske spor, lød vurderingen. MT var nervøs fordi han var blevet opsøgt i sine forældres hjem af to asiatiske mænd, som MT troede, ville ham ondt.

»Afpresningssagen kunne vi ikke komme videre med. Der var ikke tekniske spor, jeg ville sikre mig, at han var ok. Det var faktisk det,« fortæller Andreas om en opringning, der får betydning for det videre forløb.

Andreas fornemmede, at MT havde noget på hjerte, fortæller betjenten:

»Vi havde en lang samtale, fordi han var bekymret. Jeg kunne fornemme, at han ville fortælle mig noget. Under den samtale vejledte jeg ham i, at han skulle gøre op med sig selv, om han ville. At han kunne blive sigtet, hvis han fortalte noget, der belastede ham.«

Herefter gav Andreas i følge sin egen forklaring MT en tænkepause inden MT tre dage senere - d. 27- september 2012 - blev indkaldt til afhøring på stationen. Andreas fortæller, at MT meget detaljeret kunne navne på fodboldhold og fodboldspillere, men at han ikke huskede de præcise datoer, hvor den påståede matchfixing skulle være fundet sted.

»Der var høj detaljegrad. De detaljer og det forløb, der er gengivet i afhøringsrapporten, er MTs egne ord. Rapporten blev skrevet samtidig med, at han forklarede det og han underskrev den side for side.Vi brugte bold.dk for at få de eksakte datoer for foodboldkampe. Han kunne huske resultaterne og holdene og derefter fandt vi datoerne. Navne på spillerne kom han selv med.«

Om MTs følelse af at blive afspresset af politiet til at fortælle om matchfixing, siger Andreas:

»Jeg havde ingen aktier i at presse ham. Vi har intet, vi kan tilbyde en person i sådan en situation.«

MRs forsvarer, Henrik Halberg, vil vide, om betjent Andreas har sagt. at hvis MT kunne komme med flere oplysninger, så var det nemmere at starte efterforskningen af overfaldet i lejligheden op igen?

»Kender man baggrunden for et overfald, så er det nemmere at efterforske det. Det var min opfattelse af situationen, at han kendte gerningsmændene. Det var som om, at der var noget, vi ikke havde fået at vide. Jeg tænkte, han kunne komme med grunden til, hvorfor han blev afpresset,« siger betjent Andreas og uddyber:

»Jeg fornemmede han var meget presset under telefonsamtalen inden afhøringen, så jeg bad ham om tænke sig om. Jeg gav ham en tænkepause til han skulle ind på stationen.«

Politibetjent Andreas fortæller, at han ikke undersøgte det kontonummer, der blev afleveret i MTs lejlighed. Det var formentlig fordi, hans afdeling mente, at der nok var tale om en stråmand. Sagen blev herefter overdraget til efterforsker Sandra Egede ved Sektionen for Særlov.

Hun forklarer i retten, at hun heller ikke mener at have truet hverken MT eller et af de andre vidner i sagen, der ved sidste retsmøde fremførte den påstand. Hun mener, at en kollega, der var tilstede under afhøringen af vidnet vil bakke op om hendes synspunkt.

Vidnet blev under afhøringen bekendt med en telefonaflytninger, som politiet havde foretaget på ham. Vidnet var stærkt irriteret over, at være inddraget i sagen, husker Sandra Egede. På forsvarernes spørgsmål om, hvorvidt Sandra Egede havde truet vidnet lyder svaret:

»Jeg sagde, at jeg nok måtte sigte ham for bedrageri, hvis han ikke afgav forklaring. Så måtte jeg formode, at han ikke kun havde formidlet kontakt mellem MT og Hvidovrespillerne. Det måtte være fordi, han var indblandet.«

Heller ikke Sandra Egede lykkedes med at identificere kontonummeret i Tyskland, der blev afleveret i MTs lejlighed under overfaldet af MT i forsommeren 2012.

Hun kaldet det »sjusk« fra hendes side, at hun ikke fik fulgt op på en anmodning til den tyske bank. Hun finder senere ud af, at MT selv genkender kontonummeret som tilhørende det asiatiske bettingselskab, han selv har lavet forretninger med tidligere. Det er det samme asiatiske spilleselskab, som anklager MT for at skylde 100.000 euros.

Hun forklarer, at hun ikke gør mere for at identificere personen bag kontonummeret, da hun antager, at det tilhører et firma og ikke en person.

MTs forsvarer Henrik Halberg spørger om efterforskeren er bekendt med, at man for at oprette en konto i Tyskland skal angive navn og pas?

»Nej,« svarer Sandra Egede.