Kinesernes store spillelyst avler svindel

Kineserne spiller lovligt for 193 mia. kr. om året, men omfattende ulovlig gambling danner grundlag for svindel og matchfixing både i og uden for Kina.

Kineserne spiller årligt for et astronomisk milliardbeløb på blandt andet dansk fodbold. Foto: Frederic J. Brown Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Blev fodbold opfundet i Kina? Bestemt, mener mange kinesere, der kan pege på både ældgamle aftegninger og skriftlige kilder som vidnesbyrd om sportens kinesiske oprindelse. Cuju, der kan oversættes til spark til bold med fod, var en populær militær træningsform under Han-dynastiet for mere end 2.000 år siden.

Kinesernes passion for at vædde om sportsresultater kan angiveligt føres lige så mange år tilbage i tiden. Digte fra perioden beskriver, hvordan cuju-væddemål dengang fandt sted.

I dag er den kinesiske spilleglæde og interesse for verdens mest populære sportsgren en lukrativ indtægtskilde for Kina. I 25 år har den kinesiske stat haft monopol på sportsvæddemål, hvilket sidste år førte til en omsætning på 193 milliarder kroner. En stigning på 32 procent i forhold til året før og en tredobling på fem år. Alligevel tyder meget på, at udbuddet ikke har magtet at følge med efterspørgslen. Den kinesiske appetit på sportsresultater er ikke sådan at regulere.

I stedet er et gigantisk illegalt marked vokset frem. Et marked hvor enorme pengesummer hverdag skifter hænder. Fordi gambling uden om de officielle kanaler ikke er lovligt, benytter mange kinesere lokale mellemmænd. Når mellemmanden har samlet nok bud sammen, bliver pengene sendt videre opad i et pyramideformet system og til sidst placeret hos store asiatiske bookmakere uden for Kinas grænser. Typisk i Macau eller på Filippinerne.

De store beløb i den øverste del af pyramiden bliver ofte håndteret af pengestærke bagmænd med kontakter i kriminelle netværk.

En anden måde at omgå det kinesiske statsmonopol er ved at benytte ulovlige hjemmesider. Der er ikke mangel på kinesiske online udbydere, der ligner certificerede bookmakere på en prik. Deres forretningskoncept er nøjagtigt det samme, men de må lukke ned, hvis de kinesiske myndigheder henvender sig.

Spiller for millioner på danske kampe

Uanset metoden er udbuddet på det illegale marked for sportsvæddemål langt større end på det legitime. Den statslige variant tillader kun spil på udvalgte kampe i de største ligaer og inden for de mest populære sportsgrene. Modsat kan man ad de mere lyssky kanaler spille på alt mellem himmel og jord – selv amatørfodbold i for eksempel Danmark.

Hvor store summer asiatiske spillere placerer på fodbold i Danmark, forklarede sportsdatafirmaet Sportradar i DR-dokumentaren »Historien bag Historien: Matchfixing«, der blev sendt tidligere på ugen. Alene fodboldkampe i den danske 2. division tiltrækker i gennemsnit væddemål til en værdi af 5,5 millioner kroner. Og to tredjedele af pengene kommer fra Asien.

Antallet af fans på stadion eller kvaliteten af spillet er ikke nødvendigvis en indikator for den asiatiske interesse. Omfanget af markedet i Asien er i sig selv afgørende. Bookmakerne er konstant på udgik efter live-kampe, de kan tilbyde deres kunder at spille på. Og fordi fodboldkampe i Danmark og andre vestlige lande opfattes som »rene« er de i høj kurs.

Mange asiatere ønsker ikke at spille på resultater i deres egne hjemlige ligaer, hvor matchfixingofte er et problem. Den ene skandale efter den anden har gennem årene fået de ellers så entusiastiske fodboldfans i Asien til at miste interessen for sporten i deres hjemlande.

Af samme grund er risikoen for matchfixing andre steder øget. For hvorfor bruge tid og penge på at få fodboldspillere eller dommere til at påvirke udfaldet af en kamp, hvis alle alligevel går ud fra, at det sker?

Kinesiske indsatser driver svindelen

Danmarks første retssag om matchfixing finder disse måneder sted i Københavns Byret. Her er to personer tiltalt for at have deltaget i matchfixing i forbindelse med flere kampe i 1. division.

En ledende medarbejder ved at asiatisk spillefirma har til Berlingske forklaret, hvordan han mødtes med en af de danske tiltalte i den kinesiske spilleby Macau, hvor danskeren medbragte store pengebeløb i kontanter. Ifølge den asiatiske kilde er der ikke tvivl om, at kampene i Danmark blev fikset.

De kriminelle syndikater, der ofte har en finger med i spillet i sager om matchfixing, er spredt ud over det mest af Asien. Den ugennemskuelige betalingsstruktur på markedet har gjort matchfixing til et regionalt mere end et nationalt anliggende i Asien. Men ifølge eksperter er de enorme beløb fra Kina en afgørende faktor.

»Det er de massive kinesiske sportsvæddemål, langt de største i verden, der direkte og indirekte finansierer størstedelen af den globale svindel relateret til matchfixing,« udtalte australske Chris Eaton sidste år til Hongkong-avisen South China Morning Post.

Han er direktør for sportsintegritet ved International Centre for Sport and Security og har tidligere haft en lignende titel ved den internationale fodboldorganisation FIFA. Kina er ifølge Chris Eaton derfor både en stor del af problemet og en stor del af løsningen.

Væddemålene burde være lovlige

De kinesiske myndigheder slår løbende ned på ulovlige kasinoer, hjemmesider og kriminelle bander involveret i gambling. Men politiaktionerne er enkeltsager og ikke et forsøg på at komme problemet til livs, vurderer Declan Hill, ekspert i matchfixing og korruption i international sport og forfatter til flere bøger om emnet.

»Typisk sker der det, at myndighederne anholder nogle personer på et lavere niveau, fordi dem på det højere niveau er blevet advaret. Så der bliver arresteret et par stykker og lavet en masse fanfarer, men det er det rene nonsens og skyggespil,« siger han.

I stedet bør de asiatiske myndigheder overveje at gå en anden vej, mener han.

»Der findes et enormt, ulovligt marked for sportsvæddemål til en værdi af hundreder milliarder af dollar. Asiatiske regeringer burde tage en grundig diskussion om, hvorvidt det ikke var på tide at lovliggøre den slags væddemål,« siger Declan Hill.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!