Anklagemyndighed tog første stik i matchfixingsag

Omstridte afhøringsrapporter var centrum for retssagen mod to tiltalte i den første straffesag om aftalt spil i sport herhjemme. To vidners hukommelse svigtede, mens de tiltalte afviste alle anklager.

Danmarks første sag om matchfixing, der bl.a. involverer spillere fra fodboldklubben Hvidovre IF og et asiatisk spillefirma i Macau, blev mandag indledt i Københavns Byret, hvor de to tiltalte trak deres tidligere forklaringer tilbage. Fold sammen
Læs mere

Den 28-årige dansker, der er hovedtiltalt i sag om aftalt spil, fik ikke megen medvind ved retten mandag. Hans forsvarer ønskede først dørlukning, dernæst udsættelse af sagen og endelig at retten ville se bort fra de forklaringer, som »MT« havde givet til politiet. Ingen af delene lykkedes, da danmarkshistoriens første straffesag om matchfixing blev indledt ved Københavns Byret.

Sagen er spektakulær, fordi det er første gang, politiet rejser tiltale i en matchfixingsag. »MT« og »NN« formodes at være del af en matchfixing-ring på i alt syv personer. Blandt de fem sigtede i sagen er fire tidligere Hvidovre-spillere, som politiet formoder tabte med vilje to gange i efteråret 2010. Selv om de fem blot er sigtede, var de hver især repræsenteret i retten af deres forsvarsadvokater. Alle syv nægter sig skyldige.Men sagen er også spektakulær på grund af sin zigzagkurs i retssystemet. Først tilstod den hovedtiltalte 28-årige »MT«, at han havde spillet en nøglerolle, da fodboldspillere fra Hvidovre IF angiveligt tabte med vilje. Han er afhørt af politiet flere gange og har underskrevet sine egne forklaringer side for side. I sommeren 2014 var tilståelsessagen så langt i systemet, at anklagemyndigheden havde berammet sagen og udfærdiget en retsmødebegæring. Men så begyndte Berlingske at omtale sagen, og i august sidste år trak »MT« sin tilståelse tilbage.

Tvist om afhøringer

De tidlige afhøringer af »MT« beskriver i detaljer pengebeløb, der skulle være spillet for, persongalleriet i det angivelige fix og rejser til bl.a. det kinesiske spillemekka Macau, hvor »MT« havde kontakter, der kunne placere ekstraordinært store væddemål. Den anden tiltalte i sagen, »NN«, har ligeledes ladet sig afhøre af politiet, og afhøringerne er et vigtigt bevis for anklagemyndigheden.

Omvendt ønskede forsvarerne, at retten skulle se bort fra netop forklaringerne til politiet. For »MT« var forinden blevet overfaldet i sin lejlighed og ønskede beskyttelse. Det var politiets hensigt, at den beskyttelse skulle indgå i en byttehandel, lød det mandag fra »MT«s forsvarer, Henrik Juel Halberg, der indkaldte sin klient i vidneskranken:

»Jeg får en opringning fra Københavns Politi. Hvis hjælpen skal fortsætte, så skal de have et eller andet. De er meget interesseret i at få noget om matchfixing,« forklarede »MT«.

Kan du genkende det, der står i rapporterne?, ville forsvareren vide. »Nej, jeg kan slet ikke genkende det. Jeg kan også huske, at navnene på spillerne blev fundet på bold.dk under afhøringen. Det var rent tilfældigt.«

Men byretsdommer Jens Stausbøll afgjorde, at både »MT«s og »NN«s omstridte afhøringsrapporter kunne bruges i byretten. Den beslutning blev på stedet kæret til Østre Landsret af de to tiltaltes forsvarere.

Dernæst læste anklager og advokaturchef Per Justesen op, hvad de to venner har fortalt politiet: I begyndelsen levede »MT« af sine væddemål på lovlig vis. Men en dag blev »MT« kontaktet af en ven, »AB«, der er en af de fem sigtede i sagen. »AB« overtalte »MT« til at være med i et mislykket fix af en kamp mellem klubberne Frem og Kolding. De involverede endte med at tabe 100.000 kr. Senere fik »AB« og »MT« kontakt til spillere fra Hvidovre IF, der ønskede at tabe med vilje. »MT« var først skeptisk, men det blev alligevel besluttet at sætte cirka 100.000 kr. på en kamp mellem Hvidovre IF og FC Hjørring. Det var ifølge »MT«s forklaring meningen, at Hvidovre skulle lade fire mål gå ind, og kampen skulle tjene som bevis for, at »MT« »kunne kontrollere kampen«. Den blev fulgt med interesse af et asiatisk spillefirma, som »MT« allerede havde kontakt til.

»Alle mål blev scoret på hjørnespark, eller fordi målmanden lagde sig ned,« har »MT« udtalt til politiet.

En bunke penge

Fodboldspillerne fra Hvidovre IF var interesseret i at smide endnu en kamp. Denne gang ville »MT« rejse til Macau for at mødes med det asiatiske spillefirma, der også selv ville spille på kampen. I »MT«s lejlighed blev det aftalt, at Hvidovre skulle tabe med to mål mod Vejle. Fodboldspillerne skulle have 150.000 kr. for at tabe, fremgår det af afhøringsrapporten, som Per Justesen læste op af.

Efter kampen mod Vejle gav asiaterne »MT« penge i hånden, resten blev overført via internetbanken Moneybookers. »MT« har også forklaret, at kun to kampe blev matchfixet, fordi Hvidovre IF rykkede ned.

Dernæst begyndte Per Justesen at læse op af medtiltalte »NN«s forklaring til politiet. Han har fortalt, at Hvidovre-spillerne flere gange er kommet i deres fælles lejlighed. Det var ikke svært at gætte, hvorfor de kom. De skulle tabe en kamp med vilje. Også den kontante afregning husker »NN«. Der var en ordentlig stak penge på sofabordet i »NN« og »MT«s lejlighed. Det så »voldsomt ud«, har »NN« forklaret politiet.

Afhøringsrapporterne blev i byretten suppleret af to vidner, der er tidligere gymnasiekammerater til »NN« og »MT«. Det første vidne, som har spillet for fodboldklubben Frem, havde svært ved at huske detaljer i sagen. En af hans hovedpointer var, at han havde følt sig intimideret af politiets efterforsker, og at der var »fri fantasi« i afhøringsrapporten. Han gentog dog én forklaring fra politiets afhøring. Da »MT« i fuldskab havde spurgt om vidnets lillebror, der spiller professionel fodbold, kunne overtales til matchfix-ing, var svaret »et klart nej«.

Det andet vidne havde endnu sværere ved at huske detaljer fra 2010.

Ved det næste retsmøde den 5. maj vil anklagemyndigheden fremlægge andre beviser i sagen, herunder over 90 spilkuponer, et pas med udrejsedato og pengeoverførsler mellem »MT« og asiaterne.