Nu vil Danmark have USA direkte i tale om Grønland – Kofod og Bagger tager til USA

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en dag, der byder på væg-til-væg gråvejr, men kun 41 dage til jul.

I dag indleder retsudvalget i Repræsentanternes Hus i USA offentlige høringer i forbindelse med en mulig forestående rigsretssag mod Donald Trump. 14 millioner kroner er blevet brugt på at få 25 ledige i arbejde og flere kulturinstitutioner står til drøje hug i 2020.

 

1) Demokraterne kæmper for en rigsretssag mod Trump

Forsøget på at stille den amerikanske præsident, Donald Trump, for en rigsret går nu ind i en afgørende fase. Demokraterne vil i dag for rullende kameraer forsøge at overbevise vælgerne om, at Donald Trump har misbrugt sit embede. Centrale vidner vil blive afhørt, og ved juletid forventes medlemmerne af Repræsentanternes Hus at stemme om, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag mod Donald Trump.

Sagens kerne er, om Donald Trump misbrugte sit embede til at finde snavs på sin politiske modstander Joe Biden. Donald Trump er anklaget for personligt at have presset den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, til at finde snavs på Joe Biden. »Snavset«, som Trump håber på at få fra Ukraine, er knyttet til Joe Bidens søn, Hunter Biden, der har siddet i bestyrelsen for et ukrainsk energifirma, der blev undersøgt for korruption.

Demokraterne vil i dag for rullende kameraer forsøge at overbevise vælgerne om, at Donald Trump har misbrugt sit embede. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.

2) 14 millioner kroner har fået 25 ledige i arbejde

Københavns Kommune har gennem halvandet år brugt 14 millioner kroner på lokalt forankrede projekter, der blandt andet skulle hjælpe indvandrerkvinder i job. Men succesraten har været fortvivlende lille. Fire procent svarende til, at 25 ledige har fået enten et arbejde, uddannelse eller deltidsarbejde ud af indsatsen.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er vred:

»Jeg synes overhovedet ikke, at vi kan være tilfredse, og jeg synes, at det viser, at den model, vi bruger for den her indsats for udsatte arbejdsløse, simpelthen er forkert.«
588 ledige har indtil videre været igennem de »lokalt forankrede projekter«, som fem eksterne leverandører står bag.

3) Danske Banks advokater undersøger nu fyring af detektiver

Danske Bank sætter nu egne advokater til at undersøge, hvad der lå bag fyringen af detektivbureauet Parsifal Services i 2014.

Parsifal Services var blevet hyret af Danske Bank til at undersøge mistænkelige forhold i bankens estiske filial. Men inden detektivfirmaets efterforskere nåede at tage af sted til Estland og undersøge nærmere, blev firmaet af ukendte årsager opsagt af Danske Bank.

Hvidvaskekspert hos Revisorjura.dk, Jakob Dedenroth Bernhoft, kalder det »overraskende«, at Danske Banks advokater nu igen dykker ned i undersøgelser af særlige forløb med betydning for placeringen af ansvaret for sagen.

»Det virkede som om, advokaterne havde vendt mange sten i den her meget lange rapport, der kom sidste år. Men nu mener man åbenbart pludselig, der stadig er noget, der skal undersøges.«

4) Københavnske kulturinstitutioner står til drøje hug i 2020

Hovedstadens kulturinstitutioner står over for et særdeles magert 2020. En oversigt fra Kulturministeriet til Folketingets Kulturudvalg viser, at det såkaldte omprioriteringsbidrag vil betyde, at blandt andet Det Kongelige Teater, Det Kongelige Bibliotek, Rigsarkivet og Nationalmuseet mister 21,8 millioner kroner i 2020. Landet over vil kulturinstitutionerne skulle spare 50,5 millioner kroner i 2020.

Det har fået Venstre til i sit finanslovsudspil at lægge op til at afskaffe den årlige toprocentsbesparelse i 2020:

»Kulturområdet er vigtigt for Venstre, og vi lovede at afskaffe omprioriteringsbidraget i valgkampen, så nu lever vi op til det,« siger Venstres kulturordfører, Britt Bager.

Venstre får opbakning fra regeringens støttepartier og lægger dermed pres på regeringen.

5) Udgifterne til et nyt system for ejendomsvurdering eksploderer

På tre år er udgifterne til et nyt vurderings- og boligskattesystem steget fra 2,7 milliarder kroner til mindst 4,7 milliarder kroner. Det skriver Politiken på dagens forside.

Da der i 2016 blev indgået en aftale om at få skabt et nyt system til at vurdere ejerboliger, udlejningsejendomme og erhvervsejendomme, var der afsat knap 2,7 milliarder kroner til projektet. Men forsinkelser og fordyrelser har nu betydet, at beløbet ser væsentligt anderledes ud.

»Det er vildt, at det eksploderer så meget i pris. Vi er slet ikke færdige endnu, og det ser ud til, at det stiger, så jeg tror ikke, at vi ender der,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær til Politiken.

6) Nu vil Danmark have USA direkte i tale om Grønland – Kofod og Bagger tager til USA

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, skal i dag mødes med den amerikanske ditto, Mike Pompeo. Der sker i Washington D. C., og det er første gang, siden den amerikanske præsident, Donald Trump, udtrykte ønske om at købe Grønland, at de to skal mødes. Der er også masser for de to at tale om, og det er nok ikke helt tilfældigt, at Kofod har taget sin grønlandske kollega, Ane Lone Bagger (Siumut) med over Atlanten. Besøget skal skabe helt klare linjer mellem USA og Danmark efter en længere periode med slingrende og uklare retninger. Det kan du læse meget mere om i denne analyse.

Midt i debatten om USAs indflydelse i Grønland har partiet Atassut pludselig skiftet holdning til spørgsmålet om selvstændighed fra Danmark. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq ifølge Jyllands-Posten.

I en årrække har partiet ellers bakket op om et ønske om selvstændighed, men nu er man tilbage med støtte til rigsfællesskabet, siger den nye formand, Aqqalu Jerimiassen, der kalder det »en af de største fejl«, at partiet overhovedet brød med den traditionelle tilgang i første omgang.

En udmelding, der vækker glæde hos de Konservatives Rasmus Jarlov, der er medlem af Folketingets Grønlandsudvalg samt Den Arktiske Delegation.

»Fornuftigt. Grønland kunne få så meget mere ud af samarbejdet med Danmark, hvis ikke der hele tiden lå en trussel om løsrivelse og lurede. Det tager al fokus internt i Grønland og gør det svært for Danmark at forpligte sig for alvor,« skriver Rasmus Jarlov på Facebook:

Det sker i dag

Trump og Erdogan mødes i Washington

USAs præsident Donald Trump og Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan holder et møde i den amerikanske hovedstad Washington. I oktober trak Trump de amerikanske styrker ud af Syrien, og dermed mistede kurderne i området deres støtte. Efterfølgende indledte Tyrkiet en offensiv mod kurderne i Syrien.

Et C130J Hercules-transportfly bliver i dag sendt til det vestafrikanske land Mali. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Forsvaret sender Hercules-transportfly til Mali

Et C130J Hercules-transportfly bliver i dag sendt til det vestafrikanske land Mali. Flyet og op mod 65 danske soldater skal støtte FNs fredsbevarende mission, Minusma, der er en af FNs største missioner.

Dagens årstal

På denne dag i 1969 protesterede 40.000 mennesker mod Vietnamkrigen i Washington i USA. Samme dag blev det afsløret, at amerikanske styrker havde begået en massakre på civilbefolkningen i landsbyen My Lai.