Nadia var i restauranten under skyderiet: »Jeg tænker, at nu skal jeg dø, og så går jeg i panik«

Stemningen på restaurant Sticks N’Sushi i Lyngby var panisk tirsdag aften, efter at en ukendt gerningsmand skød mod personer foran restauranten, fortæller Nadia, der var gæst på restauranten.

To mennesker er tirsdag aften d. 22.11.2016 blevet skudt i Magasin i Lyngby. Her billeder fra facaden i Sticks n' Suchi, hvor skudende ramte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle bare have været en stille og roligt aften, de to veninder skulle mødes på restaurant Sticks N’Sushi i Lyngby. Bare lige til et enkelt glas vin efter arbejde.

Det blev det langt fra. For mens Nadia og hendes veninde sad og drak deres vin ved et bord på sushi-restauranten, blev der affyret flere skud foran restaurantens facade.

»Jeg sidder ved et bord derinde og – pludselig – hører vi skud. Eller det går ikke op for mig, at det faktisk er skud – der er nogen, der taler om fyrværkeri, men det tror jeg slet ikke, jeg når at tænke over,« siger Nadia, der ikke ønsker sit efternavn trykt i avisen. Hun arbejder til dagligt i kaffebaren i Magasin Lyngby, stormagasinet der er nabo til sushi-restauranten.

»Det hele går meget stærkt. Vi hører flere skud, men det er først, da en af de tre mænd, der sidder udenfor – de tre, som de gik efter – falder ind gennem døren og råber ”de skyder, jeg er ramt”, at det går op for mig, hvad der sker.«

»Nu skal jeg dø«

De tre mænd, hun refererer til, er tre restaurantgæster, som kortvarigt forlod restaurantens indendørsareal for at ryge. De sad ved nogle af de opstillede borde foran Sticks N’Sushis facade i den lille passage mellem bygningen og de til sæsonen opsatte træskure med juleboder.

Det var kort efter kl. 19 tirsdag aften, da der blev åbnet ild på åben gade i Lyngby. To personer blev ramt: En 22-årig mand og en 30-årig kvinde. Kvinden var en tilfældig forbipasserende, mens den 22-årige menes at have tilknytning til rockergruppen Saturdarah.

Inde på restauranten blev der samtidig råbt et eller andet sted fra, at gæsterne skulle kaste sig ned under bordene for at søge dække, husker Nadia. Hun og veninden gør, som der bliver sagt.

»Men der bliver ved med at være kaos, og jeg hører stadig skud – eller jeg tænker i hvert fald, at jeg hører skud,« fortæller hun og erindrer så at tage en beslutning:

»Jeg tænker ”nu skal jeg dø” og så går jeg i panik. Jeg er alenemor til en dreng på tre år og tænker derfor, at jeg bliver nødt til at komme ud. Så jeg kravler ud mod køkkenet langs gulvet, ud til baglokalet, hvor de ansatte også er samlet.«

Også i baglokalet er der råben og panik. Ingen ved, hvad de skal gøre og hvordan, de skal forholde sig, indtil en kvinde, der er ansat i Magasins chokoladeafdeling, formår at få folk talt til ro. Kort efter ankommer både politi og krisehjælp for at assistere restaurantens gæster.

Mange følelser på spil

Onsdag formiddag er langt de fleste spor efter den voldsomme episode væk.

To steder i facadeglasset ind til sushi-restauranten er gaffatape sat op i store kvadrater for at holde sammen på glasset omkring de skudhuller, som gårsdagens optrin har efterladt i ruden. Det er de eneste fysiske spor efter skyderiet, og de er forsøgt gemt væk bag opstillede borde og lanterner i et forsøg på at skjule skaderne bedst muligt.

Men folk i den nordsjællandske by ved, hvad der er sket. Og formiddagen igennem lægger flere chokerede og nysgerrige lokale vejen forbi sushi-baren midt i byen.

»Hvad så, har du fået sovet i nat? Ikke så meget, hva’?« spørger en kvinde en anden, da de mødes foran indgangen til Magasin i et hjertevarmt kram.

»Nej, sikke mange følelser,« svarer den anden kvinde tydeligt bevæget.

Magasin måtte tirsdag aften evakueres og lukkede et par timer før planlagt på grund af skyderiet. Men stormagasinet såvel som sushi-restauranten har slået dørene op igen onsdag som vanligt. Og kunder, der skal nå at udnytte Magasin Lyngbys udsalg denne uge, er så småt begyndt at cirkulere i området igen onsdag formiddag.

Chokerede naboer

En af de forbipasserende er pensionisten H. Lorenzen, der bor lige i nærheden, og som derfor ofte går forbi facaden til sushi-baren og Magasin.

»Jeg er i chok. Jeg hørte det i Nyhederne. Det er forfærdeligt. Man tør jo snart ikke gå ud mere,« siger hun, inden stemmen knækker over.

»Jeg er meget påvirket af det, fordi jeg bor så tæt på. Jeg er helt ulykkelig,« får hun fremstammet, inden hun kigger væk og snøfter.

H. Lorenzen ønsker ikke sit fornavn i avisen, men Berlingske er bekendt med hendes fulde navn.

To mennesker er tirsdag aften d. 22.11.2016 blevet skudt i Magasin i Lyngby. Her billeder fra facaden i Sticks n' Suchi, hvor skudende ramte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

To mennesker er tirsdag aften d. 22.11.2016 blevet skudt i Magasin i Lyngby. Her billeder fra facaden i Sticks n' Suchi, hvor skudende ramte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

To mennesker er tirsdag aften d. 22.11.2016 blevet skudt i Magasin i Lyngby. Her billeder fra facaden i Sticks n' Suchi, hvor skudende ramte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Gerningsmand efterlyst

Gerningsmanden bag tirsdagens skyderi er fortsat på fri fod. Der er ifølge politiet tale om en mand på cirka 30 år. Han er omkring 165 cm høj og slank af bygning. Han var iført en mørk halvlang frakke, en mørkebrun hue og et halstørklæde. På ryggen havde han en sort Eastpack-rygsæk. Den formodede gerningsmand stak af fra stedet til fods.

Foruden manden efterlyser politiet en hvid bil, der blev set køre fra Johannes Fogs Plads umiddelbart efter skyderiet. I bilen sad angiveligt tre mænd.

Der er fundet en pistol i et buskads i nærheden. Politiet er nu i gang med at undersøge pistolen for at kortlægge, om det faktisk var det våben, der blev brugt under skyderiet tirsdag.