Minister bifalder byggeri i naturperle

Connie Hedegaard (K) vil give plads for 50 sommerhuse i et naturområde af international klasse. Hun underminerer fundamentet i dansk naturbeskyttelse, siger kritikkere. Ministeren afviser kritikken.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at et udspil fra miljøminister Connie Hedegaard (K) generelt vil øge presset på EU-beskyttede områder i Danmark. Grib Skov og Esrum Sø (billedet) er eksempler på områder beskyttet af EU-direktiver. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Med et forslag til landsplandirektiv, der giver plads til sommerhuse i dansk natur af international klasse, har miljøminister Connie Hedegaard (K) bevæget sig ind i et stormvejr af kritik fra oppositionen og Danmarks Naturfredningsforening.

Forslaget underminerer selve fundamentet under den danske naturbeskyttelse, mener Danmarks Naturfredningsforening. Foreningens præsident Ella Maria Bisschop-Larsen finder det uforståeligt, at ministeren vil tillade nyt sommerhusbyggeri på en ø, der er beskyttet af EU-direktiver.

»Den danske naturpolitik er forvejen næsten begrænset til at handle om de områder, EU har forpligtet os til at beskytte. Hvis vi også begynder at bebygge de områder, så skrider den danske naturbeskyttelse for alvor. For når det kan lade sig gøre på Årø, så vil der kommer et pres for, at det også kan lade sig gøre i andre beskyttede områder,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun mener også, at Connie Hedegaard mister troværdighed, hvis hun ikke fjerner sommerhusbebyggelsen på Årø fra sit landsplandirektiv, der bygger på en lov om maksimalt 8.000 ekstra sommerhuse i danske yderområder.

»Ministeren har flere gange ladet forstå, at det ikke var hensigten at bane vejen for sommerhuse i internationale naturbeskyttelsesområder. Nu er hun på vej til at løbe fra den udmelding,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Socialdemokraternes miljøpolitiske ordfører Torben Hansen er enig. Han har i går stillet ti spørgsmål til ministeren om sagen.

»Ministeren er ikke på nogen måde tvunget til at give plads for sommerhusene i området. Gør hun det alligevel, må enhver snak om, at regeringen vil passe på internationale naturbeskyttelsesområder forstumme,« siger Torben Hansen.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) afviser, at en mindre isoleret sommerhusudbygning på Årø vil danne præcedens for andre internationale naturområder. Og hun er tryg ved, at den faglige og juridiske eksepertise har sagt god for udbygningen.

»Kammeradvokaten åbner for muligheden rent retligt, og fagfolkene på natur siger, det kan lade sige gøre på visse vilkår. Så det kan jeg sagtens leve med,« siger Connie Hedegaard.