Minister åben for kultur på recept

Kulturminister Bertel Haarder vil ikke selv tage initiativ til en ordning med kultur på recept, som andre lande har stor succes med, men er åben for ideen.

Museumsbesøg, koncerter og litteraturoplevelser på recept har vist sig at være effektiv behandling i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Danmark halter bagefter andre lande, der med stor succes bruger kultur og kunst til behandling af patienter, skriver Politiken.

Hvis man for eksempel er syg og bor i Helsingborg i Skåne, kan man få kultur på recept. Her kan borgere, der eksempelvis har psykiske problemer, er sygemeldte eller lever med kroniske smerter, af det offentlige få ordineret kunstudstillinger, klassisk musik, litteraturoplevelser og museumsbesøg og sammen med ni andre borgere indgå i et ti ugers forløb med en dosis kultur om ugen.

Projektet har vist sig, at være så effektfuldt, at kulturchefen i Region Skåne forventer, at det bliver et fast tilbud i hele regionen.

Anita Jensen, der er ph.d. på University of Nottingham og Hans Knudsen Instituttet har igennem de seneste måneder lavet en rundspørge blandt alle danske kommuner for at finde ud af, om og hvordan danske kommuner og hospitaler bruger kulturen i behandlingssammenhænge.

Hun konkluderer, at der foregår meget lidt, og at det, der sker, er der ofte ikke nogen evidens for, da der ikke er nogen evalueringer.

Ifølge Anita Jensen mangler der opsamling af viden og frem for alt politisk vilje.

Alternativet foreslår, at sætte projekter i gang i et par kommuner med Skåne som forbillede. Venstre har tidligere været afvisende, men kulturminister Bertel Haarder siger til Politiken, at han er sikker på, at både latter og kulturelle oplevelser kan være godt for helbredet, men at det er svært at gøre en politik ud af det.

»Jeg vil ikke tage initiativ, det må komme fra sundhedssektoren. Men jeg har et åbent sind,« siger Bertel Haarder til Politiken.