Miljøminister begræder gassiloens fald

Miljøminister Ida Auken (SF) overværede sprængningen af gastårnet i Valby og var ikke begejstret for at tage afsked med sin 108 meter høje nabo.

Succesfyldt og med ynde faldt det 108 meter høje blå gastårn i den københavnske bydel Valby. Klokken 12.01 lød eksplosionen og klokken 12.02 lå tårnet ned. Til selve sprængningen er der brugt 50 kilo sprængstof, hvilket fik beholderen til at styrte mod jorden, som når man fælder et træ, og lande på en fodboldbane ved siden af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Kort før søndagens sprængning af Danmarks næsthøjeste bygning, det 108 meter høje gastårn i den københavnske bydel Valby, kaldte miljøminister Ida Auken begivenheden for »sørgelig«.

- Det er klart, at når siloen ikke længere er i brug, og når der ikke var muligheder for at få den udnyttet til for eksempel erhvervsbyggeri eller boliger, så må den jo lade livet. Men det er alligevel sørgeligt, at det nu skal ske, sagde Ida Auken, der overværede sprængningen, og som trods alt glæder sig over, at al materiale fra tårnet skal genanvendes.

Skal genbruges

Ifølge en af de ansvarlige for nedrivningen, teknisk direktør Klaus Bodilsen fra entreprenørfirmaet Tscherning A/S, skal hverken jern eller stål fra Valbys nu forhenværende vartegn sendes til deponering.

- Der er cirka 1.800 ton stål og 1.000 ton beton, som kan nedknuses og bruges som erstatning for stabilt grus, der graves op i en grusgrav. Stålet kommer til nedsmeltning ved et stålværk, og så bliver det solgt som nyt jern igen, sagde Klaus Bodilsen.

Billledserie:

For Ida Auken personligt er søndag en »mindeværdig dag«, da der er tale om et tårn, som har fyldt meget i hendes liv.

- Det har altid stået lige om hjørnet fra, hvor jeg bor. Det er jo Københavns højeste bygning, så den har gjort indtryk på alle byens borgere, sagde Ida Auken til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun mener, at tårnet havde en særlig form for industriel æstetik og skønhed.

- Når man står i siloen, er den ligesom en katedral, hvor lyset falder ned fra oven. Der er blankpolerede sider, hvor det glinser, når det er fuldstændigt mørkt. Og når man står oven på siloen, kan man se hele København, tilføjede den præsteuddannede miljøminister.

Klokken 12.01 lød eksplosionen, og minuttet efter lå tårnet ned på Københavns Energis grund og nogle lukkede boldbaner.

Hundredvis af personer var til stede for at overvære sprængningen, og de begyndte at klappe i stor stil, da sprængningseksperternes mission var overstået.

Bygningen var Danmarks næsthøjeste - kun overgået af Herlev Sygehus.