Mere forurenet drikkevand skal renses

Det skal være nemmere at rense grundvandet inden det sendes ud i hanerne, mener miljøministeren.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være nemmere at rense drikkevandet frem for helt at lukke boringen, hvis der findes pesticider.

Sådan lyder et af forslagene i en 31 punkter lang handlingsplan for dansk drikkevand, som miljøminister Karen Ellemann (V) netop har sendt i høring. Planen skal sikre, at danskerne fortsat får rent drikkevand og desuden være med til at bekæmpe den stigende mængde pesticider, der truer grundvandet.
»Rent drikkevand i hanerne er en af de mest værdifulde ressourcer, danskerne har. Sådan skal det også være i fremtiden. Med den nye handlingsplan vil vi sikre, at kvaliteten af det danske vand er helt i top, så vi undgår forureningssager, som dem vi har set de senere år,« siger miljøminister Karen Ellemann.

Brud på dansk princip

Det har længe været et urokkeligt dansk princip, at grundvandet ikke renses, inden det drikkes. Med andre ord forebygger vi forureningen ved at lukke boringer frem for at rense dem efterfølgende. Som reglerne er i dag, kan den enkelte kommune dog give tilladelse til »avanceret vandbehandling« – altså rensning af drikkevandet – hvis der er fare for, at en boring må lukke på grund af forurening.

Karen Ellemann lægger nu op til, at den mulighed tages flittigere i brug, og at retningslinjerne for, hvornår der gives tilladelse, bliver helt klare.
Eksperterne er enige om, at mere rensning vil betyde færre lukkede boringer med markante besparelser til følge. Hos GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser, ser statsgeolog Per Rosenberg derfor forslaget om rensning som et opgør med tidligere tiders restriktive rensningspolitik.
»Der er næppe tvivl om, at hensigten er at holde flere boringer åbne,« siger han.

Ifølge Dansk Vand- og Spildevandforening, DANVA, som organiserer cirka 100 af de største vandværker, koster det mellem to og fem millioner kroner at genetablere en drikkevandsboring. Med små 100 årlige lukninger mister forbrugerne altså hvert år mellem 200 og 500 millioner kroner på grund af forurening med sprøjtegifte.
»Hvis man renser vandet i en periode, behøver man ikke at tage boringen helt ud af drift. Derfor er det godt, at der nu kommer klare regler for, hvordan tilladelserne skal gives,« siger Karin Larsen, funktionschef i DANVA. Hun understreger dog samtidig, at udgangspunktet for den danske drikkevandsforsyning er uforurenet grundvand, og at den forebyggende indsats fortsat skal prioriteres højere end rensningen.

Uskadelig rensning

»Men man kan risikere at skulle hente sit grundvand langt væk fra, fordi alle nærliggende boringer er blevet lukket. Det er ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt, så det kan være en fordel at rense midlertidigt,« siger hun.

Den kemiske rensning af drikkevandet vil primært foregå ved kulfiltrering – en metode, der hverken skader drikkevandet eller efterlader ubehagelig bismag.
Handlingsplanen er i høring indtil 8. september.