Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sådan lyder det nu fra en førende, dansk forsker, som mener, at kravene til vores drikkevand er alt for høje.
- Det er helt skævt, at vi lukker ufarlige boringer i Danmark, så vi nu kan blive nødt til at hente søvand fra Sverige, som skal renses med klor, siger Hans Chr. Bruun Hansen, professor ved vandforskningscenteret ViVa på Københavns Universitet.
LÆS OGSÅ: Svensk søvand på vej i hanerne
Hvor Danmark lukker vandboringer, hvis mængden af pesticider overskrider Miljøstyrelsens og EUs grænseværdier, renser vores nabolande i stor udstrækning deres drikkevand kemisk. De pesticidmængder, der i dag fører til lukning af danske boringer, er flere hundrede gange mindre end dem, vi hver dag indtager gennem vores kost. Og ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er de små mængder helt ufarlige.
Til gengæld er det dyrt for Danmark at sløjfe boringerne. For hver boring, der skal genetableres, koster det mellem 1,6 og knap 1,9 millioner kroner, viser en rapport fra Miljøstyrelsen.
De Konservatives miljøordfører, Per Ørum Jørgensen, er klar til at se på, om grænseværdierne for drikkevand er for skrappe, men det afviser miljøminister Karen Ellemann (V).
- I årtier har det været målsætningen, at vi skal have rent drikkevand. Derfor bruger vi den grænseværdi, vi gør, siger hun, og får opbakning fra Dansk Folkeparti.
LÆS OGSÅ: Politisk ja til svensk søvand
Hvis der findes mere end 0,1 mikrogram pesticid i en liter drikkevand, bliver boringen lukket. Der findes mellem 10.000 og 15.000 vandboringer i Danmark på landsplan.