Mens du sov: Sådan ramte stormen Ingolf Danmark

En bilist er afgået ved døden efter uheld på oversvømmet vej. Vandmasser fra stormen Ingolf har kulmineret og er på retur. Trafikken er påvirket flere steder i landet. Få overblikket over stormen Ingolfs hærgen her.

Stormen Ingolf fik vandstanden til at stige flere steder i landet blandt andet i Roskilde Havn og ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor man derfor tog sine forholdsregler for at beskytte museumsudstillingerne (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kl. 02.50: Bilist er afgået ved døden efter uheld på oversvømmet vej

En mand, der kort efter midnat til mandag blev bragt til Rigshospitalet efter et færdselsuheld ved Vesterlyng i Kalundborg Kommune, er afgået ved døden. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Politiet oplyser, at der er tale om en 60-årig mand fra Svinninge. Mandens familie er underrettet.

Manden blev bragt til Rigshospitalet, efter at han søndag aften tilsyneladende kørte galt på grund af vand på kørebanen ved Vesterlyng

Mandens tilstand blev ved ankomsten til Rigshospitalet betegnet som kritisk.

Omkring klokken 21.20 modtog politiet en anmeldelse fra en kranvogn, der havde mistet forbindelsen til en person, som havde bedt om assistance.

Den pågældende var ifølge anmeldelsen kørt i grøften på grund af vand på kørebanen på Lyngvej ved Vesterlyng.

Politiet sendte først en hundepatrulje til stedet. Da det viste sig umuligt at komme frem til den forulykkede bil, blev der efterfølgende tilkaldt en redningshelikopter og en redningsbåd til området.

Klokken 00.30 blev manden fundet omkring 75 meter fra den forulykkede bil. Det oplyste Midt- og Vestsjællands Politis presseansvarlige natten til mandag. Manden blev herefter i helikopter bragt til Rigshospitalet, men hans liv stod altså ikke til at redde.

Politiet er fortsat i gang med at klarlægge det nærmere hændelsesforløb og har på nuværende tidspunkt ikke flere oplysninger i sagen.

/ritzau/

Klokken 01.40: Vandmasser fra stormen Ingolf har kulmineret og er på retur

Stormen Ingolf pressede søndag vandstanden op i faretruende højder flere steder i landet, men vandmasserne har ikke skabt større ødelæggelser, lyder det fra politikredsene.

- Det har blæst rigtig meget i især Kattegat, og det er noget af det, der får vandet til at stige, sagde meteorolog Martin Lindberg fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), søndag.

Klokken 01.40 mandag meddelte DMI, at vandstanden har kulmineret alle steder:

- Højvandet falder de fleste steder ned under 100 centimeter i løbet af de nærmeste en-to timer, undtagen i Roskilde Fjord, hvor den kun langsomt falder og kommer under 100 centimeter mandag morgen.

Vandet begyndte for alvor at stige ved de danske kyster, i fjorde og i åer ved 18-tiden søndag.

Det var frygtet, at Fyn ville blive værst ramt af oversvømmelser, men de fynske kyster blev skånet for det værste.

Ved 22-tiden begyndte vandstanden så småt at trække sig tilbage, så vandstanden langsomt kom tilbage til det normale, oplyste Fyns Politi på Twitter søndag aften.

DMI oplyser, at der ved Nordfyn blev observeret en 20-års-hændelse, mens vandstanden i Nyborg blev målt til 141 centimeter, hvilket er en 50-års-hændelse.

For Roskilde Fjord var det varslet, at vandstanden kunne stige til 160 centimeter over det normale.

Derfor blev der taget forholdsregler for at beskytte blandt andet Vikingeskibsmuseet i Roskilde mod indtrængende vand.

- Men vi kom ikke i nærheden af de 160 centimeter. Det højeste, der er målt i fjorden, er 131 centimeter, siger Merete Scheensbeck, kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Hun tilføjer, at der ikke er sket skader på museet, der ligger ud til fjorden.

- Det skyldes godt myndighedsarbejde og en stor indsats af frivillige, siger hun.

I 2013 var bygningen med vikingeskibe ved at bukke under for vandmasser, da stormen Bodil rasede.

I Frederikssund blev Kronprins Frederiks Bro, der går over Roskilde Fjord, lukket, men den blev genåbnet omkring midnatstid, oplyste Nordsjællands Politi natten til mandag.

I Horsens blev mange veje omkring havnen spærret af for at forhindre oversvømmelser af huse.

Sydøstjyllands Politi skrev søndag aften på Twitter, at alle vejspærringer forventes at blive fjernet i løbet af natten. Også områder omkring havnen i Vejle blev spærret af.

Også Aarhus, Juelsminde og Fredericia var ramt af problemer med vandet.

DMI har natten til mandag dog udsendt et varsel gældende til klokken syv mandag morgen om forhøjet vandstand ved Nordsjællands kyst, som lokalt kan føre til oversvømmelser.

/ritzau/

Kl. 00.30: Storm lukkede Storebæltsbroen og stoppede togtrafik

Storebæltsbroen blev åben for trafik søndag morgen klokken otte efter at have været lukket i godt to timer på grund af stormen.

Sent søndag aften oplyser Sund & Bælt dog, at man fortsat fraråder kørsel på broen mellem Sjælland og Fyn med køretøjer, der er følsomme for vind. Dette råd gælder frem til mandag formiddag klokken elleve.

Seneste tweet fra Sund & Bælt kl. 00.30:

Stormen, som har fået navnet Ingolf, påvirkede søndag togtrafikken flere steder.

For eksempel var der i en periode søndag morgen spærret for trafik på strækningen mellem Ringsted og Borup, fordi et grantræ var væltet ned i køreledningerne ved Kværkeby. Dette problem var dog løst lidt efter klokken otte, oplyser Banedanmark.

Mellem Holbæk og Kalundborg måtte passagererne stige op i busser, da et træ var væltet ned over jernbanesporet mellem Svebølle og Jyderup, oplyser DSB.

Desuden forstyrrede et træ togdriften mellem Skjern og Varde, oplyser Banedanmark.

I store dele af Danmark var der søndag formiddag meldinger om væltede træer, og nogle af dem havde lagt sig hen over veje og gader. Også stilladser og skilte havde svært ved at stå for presset, fortæller politiet i flere egne af landet.

/ritzau