Vikingeskibsmuseet i Roskilde frygter den næste store storm

i juledagene knoklede medarbejdere og frivillige med sandsække og afstivning for at redde Vikingeskibs-hallen ved Roskilde Fjord fra stormen Urd. Det lykkedes. Men det kan være en stakket frist, advarer museums-direktør Tinna Damgård-Sørensen. Det haster med at sikre hallen.

Oversvømmelse ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Fredag d. 6. december 2013, Roskilde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Situationen er ikke holdbar. Der skal ske noget nu!« lyder det fra Vikingeskibsmuseets direktør, Tinna Damgård-Sørensen, efter museets medarbejdere sammen med frivillige hjælpere, 85 mand i alt, droppede julefrokosten og knoklede i døgndrift for med afstivninger, plasticafdækning og flere end 700 sandsække at beskytte museet med de uvurderlige, tusindårige vikingeskibe mod stormens og havets rasen.

For bare tre år siden foranledigede stormen Bodil omfattende skader på museets facade. Denne gang gik det heldigvis ikke så galt.

»Dels var vi bedre forberedt, dels blev stormen Urd knapt så voldsom, som prognoserne havde forudsagt. Men stormen aktualiserer selvfølgelig problemerne,« siger Tinna Damgård-Sørensen om den tilstand af forfald, den knapt 50 år gamle vikingeskibshal på kanten af Roskilde Fjord befinder sig i, og som giver museumspersonalet søvnløse nætter, hver gang der er optræk til storm.

Hallen, der er tegnet af arkitekten Erik Christian Sørensen, er fra 1969 og blev fredet i 1997. Den har i årtier været plaget af krakeleringer i betonen og tæringer af det indre jernskelet. Der trænger vand ind i bygningnen, og efter stormen Bodil i 2013 er der også konstateret sætningsskader. Derudover er bygningen energi- og indretningsmæssigt forældet, og de store facadevinduer udsætter de historiske skibe for skadelig UV-stråling.

Museets ledelse har i snart mange år forgæves søgt at skaffe midler til en renovering af bygningen inden for de fredningsmæssige bestemmelser. Men da omfanget af skader efter stormen Bodil stod klart, besluttede man at søge Det Særlige Bygningssyn om at ophæve fredningen, så der kan skabes en helt ny ydre bygning, der effektivt beskytter de historiske skibe.

Bygningssynet har imidlertid afvist at ophæve fredningen, men åbner for en lempeligere fortolkning af den. Samtidig har Kulturstyrelsen bedt Teknologisk Institut undersøge omfanget af funderingsproblemer og utætheder, inden man træffer en endelig afgørelse i det nye år.

»Lige nu prøver vi at få et klart billede af, om vi overhovedet har et gulv at stå på i forhold til at fremtidssikre skibene,« siger Tinna Damgård-Sørensen, som håber, at fredningsspørgsmålet er afklaret senest inden sommerferien, så arbejdet med den helhedsplan, som foreløbig har ligget klar siden 2014, kan komme i gang. Projektet er anslået til at koste 250 mio. kroner, måske mere, afhængigt af hvad der skal ske med Vikingeskibshallen.

»Men så længe fredningsspørgsmålet ikke er afklaret, kan vi ikke gå til de private fonde og søge om penge,« siger hun.

Allerede for snart et år siden foreslog Dansk Folkeparti, at fredningen af Vikingeskibshallen ophæves, så den eksisterende bygning kan rives ned og erstattes af en helt ny hal i »vikingestil«.

»Det er vigtigt, at rammerne også kommunikerer indholdet, hvis museet skal gøre sig gældende i den internationale konkurrence om turisterne. Og det gør den nuværende hal ikke,« siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen.

Så radikalt ønsker Tinna Damgård-Sørensen dog ikke at gå til værks.

»Det helt specielle ved Vikingeskibshallen er netop den meget stærke oplevelse af det store rum med skibene sat i relief mod vandet, som også bidrager til en formidling af skibene. Derfor håber vi, at det kan lade sig gøre at bevare det indre rum og skabe en ny skal, som både kan beskytte mod stormvejr og løse en række andre funktionelle problemer i bygningen,« siger hun.

Dansk Folkeparti har foreslået, at staten afsætter i alt 150 mio. kroner til projektet over en tre-årig periode. Pengene kom dog ikke med i årets finanslov, men ifølge Alex Ahrendtsen har partierne bag skrevet ind i loven, at der skal findes midler til Vikingeskibsmuseet.

Også Socialdemokraterne er villige til at finde penge til projektet.

»Men jeg undrer mig over, at man, når man nu ved, hvor alvorlig situationen er, ikke har taget hånd om det i forbindelse med finanslovsforhandlingen,« siger Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokratiet.

Både han og Alex Ahrendtsen vil straks efter nytår bede kulturminsiter Mette Bock (LA) gøre rede for status i sagen.