Mansour siger han bliver slået

Den terrortiltalte Said Mansour påstår, at han bliver slået og fikseret af fængselsbetjente fra Vestre Fængsel, når han skal i retten.

Der opstod dramatik ved begyndelsen af retsmødet i går, da Said Mansour hævdede, at fængselsbetjente lige havde slået ham. Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Det var en noget oprevet Said Mansour, der i går morges gjorde sin entré i Københavns byret. Gennem sin forsvarer, Gitte Juul Jensen, lod den terrortiltalte islamist meddele, at han, inden det egentlige retsmøde gik i gang, ville klage over den behandling, han havde været ude for i sin ventecelle i byretten, hvor han var blevet anbragt efter ankomsten fra Vestre Fængsel.

Mansour hævdede, at han var blevet lagt i håndjern og slået af de fængselsbetjente, som eskorterede ham fra Vestre Fængsel. Angiveligt opstod balladen, fordi Mansour ville have lov til at tage et par kuglepenne med ind i ventecellen, hvilket han blev nægtet.

»Hvis det sker igen, vil jeg aldrig komme i retten mere,« lød det fra den tiltalte til dommer Jens Stausbøll.

»Det har jeg forstået... eller rettere, det ved jeg nu ikke, om jeg kan forstå,« replicerede dommeren.

I en pause forhørte Mansours forsvarer, Gitte Juul Jensen, højlydt flere af fængselsbetjentene i retslokalet om morgenens hændelser. Heraf fremgik det, at Mansour var blevet frataget sine kuglepenne, fordi han har for vane at skrive beskeder på væggen i cellen.

Afklædt
Mansour hævdede, at han var blevet tvunget til at stå nøgen, og at han blev slået. Fængselsbetjentene benægtede forløbet over for Mansours forsvarer, hvilket affødte et udbrud fra Mansour til den pågældende fængselsbetjent: »Du lyver!«

Vicefængselsinspektør Morten Gudmand-Høyer, Vestre Fængsel, hverken kan eller vil udtale sig om sagen, da det kræver samtykke fra den tiltalte.

Det var første retsmøde efter en længere julepause, og anklager Lone Damgaard benyttede dagen til at fremlægge en række lydfiler og videoer med opfordringer til hellig krig - jihad - og heriblandt en hyldest fra Osama Bin Laden til de 19 flykaprere bag 11. september.

Der blev også vist jihad-videoer, hvor tjetjenske hellige krigere jubler over ligene af forkullede russiske soldater. Ligeledes ser man en hængning af en påstået russisk spion, hvor krigerne råber: »Allah er stor«, mens offeret foretager de sidste krampetrækninger i galgen på gaden i Grosnyj.

Materialet indgår i den kæmpestore samling af beslaglagte effekter fundet i Mansours hjem, som anklagemyndigheden har haft til gennemsyn hos Politiets Efterretningstjeneste. Det er hovedbevismaterialet til at underbygge anklagen om, at Said Mansour har opfordret til jihad og terror.

Mansour selv påpegede, at flere af videoerne - herunder Osama Bin Ladens hyldest - har været vist fuldt offentligt tilgængeligt på den panarabiske satellitkanal Al Jazeera.