Lettest at få heroin i Danmark

...siger unge europæere i ny undersøgelse.

Arkivfoto: Kokain, joints, hash og heroin Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse fra Europakommisionen fastslår, at Danmark er dét europæiske land, hvor det er lettest at få fat på hårde stoffer som kokain og heroin. Det skiver euobserver.com om undersøgelsen, som udkommer i dag.

Undersøgelsen er udarbejdet af Eurobarometer som en spørgeskemaundersøgelse blandt 15 - 24-årige europæere, hvor de unge selv skulle vurdere, hvor nemt de ville have ved at få fat på stofferne inden for en 24-timers tidsramme.

Her svarede mere end en ud af fire unge danskere - 27 procent -, at det ville være 'meget nemt' eller 'forholdsvist nemt' at få fingrene i heroin og kokain. Dermed placerer vi os i topfeltet med Spanien og Italien. Ud af de adspurgte i alle lande svarende næsten halvdelen, at lejlighedsvis brug af kokain ikke udgjorde nogen større helbredsrisiko.

Boom i kopinarko

Undersøgelsen afdækkede også, at antallet af lovlige kopistoffer, som ligner forbudte rusmidler, er steget kraftigt. Man fandt, at der sidste år kom hele 41 ny stoffer på markedet, som lovgivningsmaskineriet ikke har nået at forbyde endnu. De såkaldte 'legal highs.'

Mere end 90 procent af den europæiske ungdom har ikke prøvet kræfter med disse stoffer, men retskommissær Viviane Reding har netop lovet at gøre en indsats for udrydde stofferne i gråzonen.

I alt 12.315 har deltaget i undersøgelsen, heraf er 509 danskere.