Knap hver anden 18-årig har røget hash

Hash er blevet normalt og socialt accepteret blandt danske unge, viser nyt stort forskningsprojekt, der samtidig afslører, at danske unge ligger i den europæiske top både i forhold til hash og hårde stoffer.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har mange gange hørt, at danske unge har Europa-rekorden i druk - men også når det kommer til at ryge hash, er danske unge langt foran de jævnaldrende i andre europæiske lande.

Det er en af konklusionerne i et stort forskningsprojekt "Unge og stoffer", der er finansieret af Rockwool Fonden, og som netop er blevet offentliggjort torsdag.

I Danmark er det ca. halvdelen af de 15-34-årige, der har har prøvet at ryge hash - og det er langt over det europæiske gennemsnit. De danske unge opfatter da også hash som værende mindre farligt end andre europæiske unge.

Hash sidestilles med alkohol

Forskningsprojektet, der er baseret på en række forskellige dataindsamlinger og undersøgelser i 2008 og 2009, konkluderer, at hash er blevet "normaliseret" blandt de ældre teenagere herhjemme. Størstedelen af de 14-15-årige tager afstand til stoffet, men når de unge bliver et par år ældre er det altså knap hver anden, der har prøvet det.

De 18-19-årige beskriver desuden hash som en integreret del af hyggeligt samvær - og stoffet bliver tit sidestillet med alkohol.

Også når det kommer til de hårdere stoffer har danske unge en kedelige førertrøje i Europa.

Sammen med de britiske og spanske unge ligger de danske unge over det europæiske gennemsnit i forhold til at have eksperimenteret med amfetamin, kokain og ecstasy.

Unge er fulde, når de eksperimenterer

Forskningsrapporten peger på, at den danske ungdoms stofmisbrug i høj grad går hånd i hånd - og baseres på - den danske "fuldskabskultur".

De 17-19-årige, der drikker mest, er også dem, der oftest ryger hash eller prøver hårdere stoffer. Samtidig viser interviews med unge, at de oftest er fulde, første gang de eksperimenterer med narko.

Der kan derfor med fordel sættes ind mod fuldskabskulturen og danske unges høje alkohoindtag, hvis hashrygning og stofmisbrug blandt unge skal reduceres, lyder konklusionen.