S: Oplysning - ikke løftede pegefingre

Myndighederne skal arbejde på at genvinde de unges tillid, når det drejer sig om at informere om stoffer, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører.

Arkiv, Ung mand sniffer kokain. /Ritzau 26.01.2011 08:56 /Når du hiver en halvtredser op af pungen, er der næsten med garanti amfetamin eller kokain på den. En test af danske pengesedler viser nemlig, at der kan spores narko på stort set alle sedler - det fortæller lektor ved retsmedicinsk institut i Århus, Christian Lindholst: - Vi var godt klar over fra udenlandske undersøgelser, at man kan finde narkotika på mange pengesedler, men at vi fandt dem på alle pengesedler var lidt overraskende, siger han til DR. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De unge brugere af hårde stoffer ved for lidt om, hvilken effekt stofferne har på deres krop og liv - og derfor skal der sættes hårdt ind på at lave oplysningskampagner, der ikke blot er løftede pegefingre. For skræmmekampagner virker ikke, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

- Jo flere løftede pegefingre, jo mindre tiltro har de unge til, at det er myndighederne, der kan give dem den rigtige information om og beskrivelse af de her stoffer. For de unge tænker, at de jo har overlevet indtil nu. Måske har en skolelærer engang fortalt, at hash er farligt, men de er jo ikke selv døde af det, og det er deres venner heller ikke, siger ordføreren.

Socialdemokraterne er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på at narkotikaudspil, der vil blive præsenteret inden for den næste måneds tid - og heri opfordres der bl.a. til at etablere en ny forebyggelsespolitik, der netop fokuserer på stoffernes virkning og sikkerheden omkring stofbrug.

- Vi skal ikke kun oplyse de unge om, at det er farligt, men forklare hvorfor, og fortælle dem, hvordan de skal reagere, hvis de eller deres venner er kommet ud i en situation med en overdosis eller ligger og er bevidstløse, siger Sophie Hæstorp Andersen og henviser til en konkret sag, der dengang tog overskrifter.

Alarmopkald er ikke lig med fængsel

- Hvem skulle tro, at en ganske almindelig 17-årig dreng endte med at dø af stoffer, fordi hans ven ikke turde fortælle til ambulance-føreren, at han var syg af stoffer og ikke syg af druk. De unge skal vide, at de ikke kommer i fængsel, hvis de ringer 112 på grund af en overdosis, pointerer hun.

En anden del af S-udspillet lyder på at etablere en neutral informations- og rådgivningslinje til bl.a. forældre og andre pårørende, hvor de bl.a. kan få rådgivning om, hvordan man bedst kan hjælpe personer, der er på vej ud i et stofmisbrug.