Unge: Kokain er ikke farligt

Danske unge ser generelt kokain som et ufarligt stof, viser nyt forskningsprojekt. På natklubberne herhjemme har 40 pct. af gæsterne eksperimenteret med den hårde narko.

Ung mand sniffer kokain. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kokain er et "naturligt" stof, og man kan godt tage kokain og stadig have et normalt hverdagsliv med skole og arbejde.

Det er den gængse opfattelse blandt danske unge, viser et stort forskningsprojekt "Unge og stoffer", der torsdag er blevet offentliggjort af Rockwool Fonden.

En af konklusionerne af den omfattende forskning er, at danske unge - uden egen erfaring med stoffer - opfatter det hårde narkotikum kokain som værende "relativt ufarligt".

Til gengæld er de unge meget mere skeptiske over for ecstasy med henvisning til, at det er kemisk og uforudsigeligt. Flere af de interviewede unge siger direkte: "Man kan dø, første gang man prøver det", lyder det i forskningsprojektets resultatsammenfatning.

Kokain og ecstasy er "in"

Størstedelen af de danske 17-19-årige ser kokain og andre hårde stoffer som ecstasy og amfetamin som "in" at bruge - men det er imidlertid kun 12 pct. i den aldersgruppe, der har prøvet det.

Her er billedet til gengæld helt anderledes, når man bevæger sig ud i det danske natteliv. En del af forskningsprojektet er baseret på interviews og undersøgelser på natklubber - både såkaldte "mainstream"-steder og mere subkulturelle klubber - og begge steder har en stor andel af gæsterne eksperimenteret med hård narko.

40 pct. af gæsterne har prøvet kokain, amfetamin og/eller ecstasy - og tallet er endnu højere, hvis man alene ser på de erhvervsarbejde mænd over 25 år, viser tallene.