Landets eneste kvindefængsel presset på grund af børn, der skal passes

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Jyderup Fængsel. I oktober var der tre børn under tre år, og lige nu er der to, mens flere er på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, mens en masse fodboldkampe venter forude.

Tirsdag aften kom det frem, at et par var blevet anholdt for spionage i Sverige, mens den Kollektive Sikkerhedspagts (CSTO) ledere mødes i dag. Hvad det er for noget, kan du læse i bunden af artiklen.

Herhjemme er det nu kommet frem, hvilke problemer Danmarks eneste rene kvindefængsel blandt andet døjer med.

I en anden boldgade viser nye beregninger, hvor meget det kan betale sig at gøre brug af en delebilordning, mens en ny undersøgelse peger på, at kaos på landets sygehuse er en fare for patientsikkerheden.

Og det er her, vi starter dagens overblik.

Kaos på skadestuer går ud over syge

Skadestuerne er klart de mest pressede afdelinger på landets hospitaler. Det viser en undersøgelse blandt 6.000 sygeplejersker, foretaget af Dansk Sygeplejeråd.

»Hver eneste dag oplever sygeplejerskerne, at de er for få til det arbejde, der skal udføres. Det går ud over patienterne, som kan komme til at ligge og vente i timevis. De kan opleve, at et vagthold går hjem, uden at de har nået at undersøge dem, og der foreligger en plan for deres videre forløb. Det er meget voldsomt,« siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Ifølge Danske Regioner arbejdes der på en række indsatser, såsom at paramedincere kører ud og hjælper akut syge i eget hjem, så de ikke behøver komme ind på skadestuen. Derudover arbejder man også på at mindske arbejdspresset.

»Det er rigtigt, at vi oplever et pres på akutafdelingerne, for der kommer mange flere patienter ind, og niveauet er fortsat højere end før corona. Det betyder ikke, at vi skal acceptere tingenes tilstand. Tværtimod. Det understreger behovet for at tænke nyt,« siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach (R).

Læs hele artiklen på Berlingske her.

Par anholdt for spionage i Sverige ved stor operation

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har tirsdag anholdt to personer og sigtet dem for grov ulovlig spionage mod Sverige og mod fremmede magter. Det har sikkerhedspolitiet ifølge TT oplyst.

Anholdelserne kom efter en større politiaktion i et velstående villaområde tær på Stockholm. Ifølge Aftonbladet er de anholdte to russere – et »ægtepar« i 60erne.

Manden er sigtet for spionage, mens sigtelsen for medvirken gælder konen. En person yderligere afhøres i den omfattende sag, der ifølge svensk politi strækker sig over 10 år.

Säpo har ikke villet sige noget nærmere om de to sigtede. Det vides ikke, hvilket land ægteparret er mistænkt for at have spioneret for.

FDM: En delebil betaler sig – her er beregningerne

En ny kampagne fra Vejdirektoratet i samarbejde med FDM prøver at gøre det klart, at det giver god mening at dele bilerne.

Især i landets største byer står bilerne stille i mange af døgnets timer, ligesom de jævnligt kun indeholder én person, når de er ude at rulle.

Den økonomiske konklusion på beregninger fra FDM er, at der let kan være mange kroner at spare om måneden ved at droppe sin egen bil og skifte til at bruge delebilordninger som GreenMobility, ShareNow og LetsGo.

Tallene viser dog også, at et kørselsbehov med mange, lange distancer ødelægger regnestykket ved at sælge bilen og melde sig ind i en delebilordning.

Læs hele artiklen, og hvor meget du kan spare, på Berlingske her.

Kvindefængsel presset på grund af børn, der skal passes

Der er lang ventetid på lægehjælp, børnene mangler stimulering af sanser, og der er risiko for omsorgssvigt. I Jyderup Fængsel, der sidste år blev omdannet til et rent kvindefængsel, har man svært ved at håndtere den ekstra arbejdsopgave, det er, at kvinder er fængslet med deres små børn.

Det skriver Politiken.

I oktober var der tre børn under tre år, og lige nu er der to, mens flere er på vej. Kriminalforsorgen forventer, at børn under tre år af indsatte skal tilbringe en del af deres barndom der.

Jørn Nørgaard, der er tillidsrepræsentant og fængselsbetjent i Jyderup, finder ikke omstændighederne tilfredsstillende.

»Det er ikke et sted for børn, der er ingen frihed, og børnene får alt for lidt luft. De er simpelthen for meget indenfor. Vi havde et barn, der først så en plet græs otte måneder inde i sit liv. Det, synes jeg, ikke er fair. Børnene er udsatte, når der er konflikter mellem andre indsatte, fordi vi ikke har personale til at skærme dem«, siger Jørn Nørgaard til avisen.

Kriminalforsorgen mener også, at underbemanding og overbelægning er en udfordring i kvindefængslet. De henviser til, at den indsatte har ret til at have sit barn hos sig, hvis den indsatte kan tage sig af det.

Læs hele artiklen på Politiken.dk her.

Det sker i dag:

Indland: Indfødsretsprøven finder sted over hele Danmark. En bestået indfødsretsprøve gør det muligt at søge om statsborgerskab i Danmark.

Indland: E-sportsturneringen i spillet Counter-Strike med navnet Blast Premier Fall Final finder sted i København

Udland: Den Kollektive Sikkerhedspagts (CSTO) ledere mødes i dag i Armeniens hovedstad Jerevan. Militæralliancen består af Rusland, Armenien, Hviderusland, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Udland: Storbritanniens højesteret afgør, om Skotland kan afholde en folkeafstemning om selvstændighed uden tilladelse fra den britiske regering i London.