Læger efterlyser udløbsdato på recepter

Det sker ifølge Lægeforeningen jævnligt, at folk får forkert medicin, fordi manglende udløbsdato på recepterne let kan skabe bøvl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lægeforeningen mener, at alle recepter skal udstyres med en udløbsdato, fordi det kan forhindre, at folk får udleveret forkert og farlig medicin.

Helt konkret foreslår lægerne, at der indføres et afkrydsningsfelt på recepterne, hvor den enkelte læge kan angive, hvor lang tid en recept er gyldig. Sådan et felt eksisterer ikke i dag.

»Når gamle recepter findes på receptserveren, kan apoteket komme til forveksle nye og gamle recepter. Det kan betyde, at patienterne går på apoteket og får forkert medicin, som de ikke har brug for mere, og som i værste fald kan skade dem,« siger Michael Dupont, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, i en pressemeddelelse.

Han oplyser, at der jævnligt rapporteres om episoder til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, hvor et lægemiddel fra en gammel recept er blevet udleveret til en patient, som har taget medicinen sammen med anden medicin, og dermed er blevet fejlbehandlet.

Lægeforeningen opfordrer staten og regionerne til, at der i regi af Det Fælles Medicinkort (FMK) bliver mulighed for, at læger generelt kan sætte grænser for alle recepters gyldighed.

»Læger skal kunne give recepter forskellige gyldighedsperioder – eksempelvis fra en uge op til to år. Herved minimeres risikoen for, at patienten fejlagtigt får udleveret medicin fra en gammel recept,« siger Michael Dupont.