Kriminalforsorgsforeningen vil forsøge med legalisering af hash

Tiden er inde til kontrollerede forsøg med legalisering af hash, mener Kriminalforsorgsforeningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hash er et skadeligt stof, og misbrug får ofte alvorlige og langvarige følger. Derfor er der brug for kontrollerede forsøg med udvalgte målgrupper. Det mener formand for Kriminalforsorgsforeningen John Hatting.

»Vi har gode erfaringer med lægeordineret heroin - nu må tiden være kommet til hashbehandlingen,« siger han.

Ifølge Kriminalforsorgsforeningen er der to oplagte målgrupper, som vi især skal blive klogere på: De mangeårige hashrygere, som hænger fast i miljøet, og de helt unge, som ryger meget og er gået i stå med deres liv og uddannelser.

Forslaget fra Kriminalforsorgsforeningen kommer samme dag, som Jyllands-Posten skriver, at hash får unge til at droppe ud af ungdomsuddannelserne. En ny rapport fra Center fra Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet viser således, at mellem fem og ti procent af eleverne på landets ungdomsuddannelser ryger så meget hash, at det påvirker deres skolegang. Værst står det til på erhvervsuddannelserne, hvor cirka ti procent af eleverne ryger hash regelmæssigt.

John Hatting understreger, at der skal være tale om en afgrænset - og i første omgang også tidsbegrænset - legalisering af hash under ordnede og kontrollerede forhold:

»For deltagere i behandlingsprojektet skal det være muligt at kunne købe hash i mindre mængder uden at indgå lyssky handler med kriminelle. Det vil ramme kriminaliteten. Der er ikke tale om fri hash, men om et kontrolleret forsøg, der kan dæmme op for kilden til et problem ude af kontrol,« siger formanden for Kriminalforsorgsforeningen, der også foreslår, at unge under uddannelse skal kunne tilknyttes mentorer og misbrugsbehandlere samt indgå i gruppebehandling, så de bedst muligt hjælpes til at blive fastholdt i deres uddannelsesforløb.