Kræftlæger kritiserer livsforlængende behandling

Den livsforlængende behandling, der bliver tilbudt uhelbredeligt syge kræftpatienter, giver voldsomme bivirkninger og er præget af mange indlæggelser, lyder det fra en række kræftlæger. Kræftens Bekæmpelse anerkender kritikken.

ARKIVFOTO. Flere kræftlæger advarer mod livsforlængende behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en kræftsyg patient får at vide, at der ikke er flere muligheder for helbredelse, er den livsforlængende behandling ofte præget af voldsomme bivirkninger og mange indlæggelser på sygehuset. Det får flere kræftlæger til at advare mod livsforlængende behandling til uhelbredeligt syge kræftpatienter, skriver Jyllands-Posten, som onsdag bringer en kronik om samme emne.

»I runde tal er 90 procent af den livsforlængende behandling forgæves, og den situation forbedres ikke, selv om vi får biologisk målrettet medicin. Vi må som samfund have en åben diskussion om dette, for den livsforlængende behandling er tilmed hundedyr og tager ressourcer fra andre områder i sundhedsvæsenet,« lyder det fra Anders Jakobsen, som er professor på kræftafdelingen på Vejle Sygehus.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard, er ifølge Jyllands-Posten enig i kritikken, og siger til avisen, at man i dag ikke bruger kræftmedicin eftertænksomt nok.

Sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), mener dog ikke, at man skal fratage patienterne muligheden for at få ekstra tid med deres pårørende, selvom medicinen, der bliver brugt i behandlingen, er dyr.