Kommuner vil skrue op for tilskud til praktikpladser

Virksomhederne skal have en større gulerod for at oprette praktikpladser, lyder det fra KL-formand Martin Damm, der advarer om, at mangel på faglærte kan bremse væksten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kommer til at mangel tusindvis af faglærte om få år, og derfor vil kommunerne have virksomhederne til at oprette flere praktikpladser. Det skal ske ved at forhøje tilskuddet til de virksomheder, som etablerer praktikpladser.

Det siger formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), i sin tale på det kommunalpolitiske topmøde, der begynder i Aalborg torsdag.

»Vi må ikke risikere at bremse udviklingen i Danmark, fordi vi mangler faglærte,« siger han.

Samtidig vil kommunerne have flere unge til at vælge erhvervsuddannelser frem for den almene gymnasieuddannelse.

Udspillet er et led i et nyt debatoplæg fra kommunerne, der under titlen »Fælles svar på fælles udfordringer« præsenterer 32 forslag til, hvordan der kan skabes et Danmark i vækst og balance.

Man vil blandt andet gøre op med det nuværende taxametersystem, der ifølge kommunerne belønner de videregående uddannelser for antallet af studerende, der kommer igennem systemet, frem for kvaliteten af uddannelserne.

»Universiteter, gymnasier, professionshøjskoler og erhvervsskoler er i for høj grad styret af de forkerte incitamenter. Uddannelserne præmieres for antallet af studerende og for at få så mange studerende igennem systemet som muligt,« siger Martin Damm.

»Taxametersystemet og selvejeprincippet skal derfor reformeres, så andre samfundshensyn får større vægt,« siger KL-formanden, der mener, at kommunerne skal have større repræsentation i uddannelsesinstitutionernes bestyrelser.