Østergaard: For få flygtninge i arbejde er »falliterklæring«

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard svinger pisken over landets kommuner for ikke at have gjort nok for at få flygtninge og indvandrere i arbejde.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) under Kommunalpolitisk Topmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Horn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne skal oppe sig, når det gælder om at få flygtninge og indvandrere i job og uddannelse.

Det er budskabet fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der torsdag afleverer regeringens hilsen til de mere end 700 delegerede ved kommunalpolitisk topmøde i Aalborg.

Kritikken af kommunerne kommer efter, at nye tal fra DA har vist, at kun hver fjerde flygtning, der kom til landet i perioden fra 2000 til 2003, var i arbejde ti år senere. Det er ifølge Morten Østergaard en »falliterklæring«.

»Der er ret store forskelle i jeres resultater for at få flygtninge i job eller uddannelse. Ingen kan sige, at indsatsen er god nok,« siger økonomi- og indenrigsministeren.

Han bebuder et nyt udspil fra regeringen omkring integrationsindsatsen:

»Regeringens kommende udspil lægger vægt på, at både nyankomne og de, der har været her i længere tid, kommer i arbejde,« siger Morten Østergaard, der mener, at jobparate flygtninge og indvandrere »skal mødes med samme krav som alle andre og bidrage med det, de kan«.

Han siger samtidig, at regeringen vil belønne kommunerne efter, hvor gode de er til at få flygtninge og indvandrere i arbejde.

»Med vores næste udspil vil vi følge op og sikre, at mekanismerne i den grundlæggende finansiering afspejler, at fokus er på arbejde,« siger Morten Østergaard, der samtidig roser kommunerne for at have gjort en stor indsats for at finde tag over hovederne til de tusindvis af flygtninge, der er kommet til landet.

»Tak, fordi I ikke har rejst de mentale grænsebomme, men fra starten har erklæret jer parate til at få løst opgaven med at huse de flygtninge, som nu står på vores dørtrin,« lyder det fra Morten Østergaard.