Kløvermarken atter årsag til bitter politisk strid

Endnu et forsøg på at samle et politisk flertal bag byggeri på Kløvermarken er faldet til jorden. Socialdemokraterne giver SF skylden, og striden kan føre til et bittert brud mellem de to partier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partierne bag aftalen om byggeri af boliger på Kløvermarken opgav i går at nå til enighed om projektets videre gennemførelse, og dermed er byggeplanerne faldet til jorden – igen.

Det sker blot en uge efter, at Socialdemokraterne, SF og de Radikale ellers gav udtryk, at de var enige om at bygge boliger på det rekreative område under forudsætning af, at opbevaringen af kemikalier og brændstof på den nærliggende Prøvestenen ikke vil udgøre nogen sikkerhedsrisiko for beboerne i de planlagte boliger. Men SF afviste i går at efterkomme et krav fra Socialdemokraterne om, at partiet skal skrive under på, at der reelt er enighed om at gennemføre byggeplanerne, og dermed synes projektet endegyldigt kuldsejlet, erkender Socialdemokraterne.

»Vi må se i øjnene, at det nu ser meget sort ud for planerne på Kløvermarken – og i det hele taget ser det meget sort ud med SF som fremtidig samarbejdspartner, herunder muligheden for at lave en aftale om budgettet for næste år.

Aftalen om Kløvermarken er en del af budgetaftalen for 2007, og når SF ikke ser sig i stand til at bekræfte den aftale, så giver det ikke meget mening af lave flere aftaler med det parti,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører på Københavns Rådhus, Anne Vang.

SF afviser kritik
SF afviser kritikken og forklarer, at partiet ikke vil tvinges til at underskrive en håndfæstning om Kløvermarken, når forholdene vedrørende sikkerheden på Prøvestenen endnu ikke er klarlagt:

»Vi vil under ingen omstændigheder lade os presse til at godkende noget som helst, inden vi ved om det er sikkert at bygge på Kløvermarken – og det må Socialdemokraterne acceptere,« siger SFs Bjarne Fey.

Berlingske Tidende er i besiddelse af det aftalepapir, som S og SF ikke kan blive enige om. Foruden en række gentagelser fra tidligere aftaler om Kløvermarken, indeholder papiret en tidsplan for gennemførelsen af byggeri på Kløvermarken.

Ifølge tidsplanen skal vurderingen af sikkerheden på Prøvestenen og udarbejdelse af en ny lokalplan med en efterfølgende høringsrunde være gennemført i begyndelsen af næste år, så den endelige vedtagelse af boligbyggeri på Kløvermarken kan vedtages inden næste sommerferie – få måneder inden næste kommunalvalg.

Enhedslisten i spil
Striden mellem de to partier truer årtiers sammenhold mellem netop Socialdemokraterne og SF på Københavns Rådhus. Vreden hos Socialdemokraterne over det, partiet opfatter som løftebrud fra SFs side, har allerede fået overborgmester Ritt Bjerregaard (S) til at undersøge muligheden for at holde SF ude af budgetaftalen for 2009, som forhandles netop nu. Det vil reelt kræve, at overborgmesteren kan få Enhedslisten med i en aftale, og Ritt Bjerregaard har allerede holdt flere møder med Enhedslistens leder, socialborgmester Mikkel Warming, der ikke ønsker at kommentere muligheden for at danne en alliance med S.

»Det afgørende for Enhedslisten er ikke, hvilke partier der kommer til at stå bag en budgetaftale – det afgørende er indholdet. Der er bl.a. behov for et væsentligt løft på det sociale område, og jeg har ærligt talt svært ved at se en situation, hvor Enhedslisten kan støtte en budgetaftale, mens SF siger nej,« siger Mikkel Warming.