SF er løbet fra sin egen plan for Kløvermarken

SF gav sidste år grønt lys for, at byggeriet på Kløvermarken kunne tegnes uden hensyn til omstridt sikkerhedszone. Og nu er partiets leder alligevel parat til at bygge, hvis projektet laves om.

Der er glæde både hos dem, der bruger Kløvermarken og hos naboerne over, at det ser ud til, at byggeriet må stilles i bero. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF i København, der onsdag trak partiets støtte til byggeri af boliger på Kløvermarken tilbage, har selv godkendt, at byggeplanerne på det rekreative område ikke overholder en fastsat sikkerhedsafstand på 500 meter til industriområdet Prøvestenen, hvor der bl.a. opbevares store mængder kemikalier og brændstof. Partiet begrunder ellers beslutningen om at gå fra aftalen med overborgmester Ritt Bjerregaard (S) med, at en del af det planlagte byggeri ligger for tæt på Prøvestenen. Men i oktober sidste år var SF selv med til at bede arkitekterne om at se bort fra sikkerhedsafstanden. Det fremgår af oplægget til den storstilede arkitektkonkurrence for Kløvermarken, som SF stemte for.

»Omkring tankanlæggene på Prøvestenen er der en vejledende risikozone på 500 m. Denne risikozone berører store arealer i Kløverparken langs Prøvestenskanalen. Som grundlag for idékonkurrencen forudsættes det, at alle arealer i Kløverparken kan indgå i byudviklingen på længere sigt,« står der således i de papirer, som arkitekterne har tegnet byggeprojektet ud fra.

Ikke læst alle papirer
SFs medlem af Teknik- og Miljøudvalget på rådhuset Bjarne Fey erkender, at oplægget til arkitekterne fastslår, at der kan planlægges bygninger, der ligger tættere end 500 m på Prøvestenen. Men det forpligter ikke SF til at godkende de konkrete byggeplaner, fastslår han.

»Jeg skal ikke afvise, at vi ikke har fået læst alle papirerne – tænk på, at vi er fritidspolitikere, og vi får dynger af papir hver eneste dag. Men det her handler om, at det vil være at spille hasard med københavnernes liv at bygge boliger så tæt på Prøvestenen, hvor der opbevares enorme mængder af giftigt og brandfarligt materiale. Efter vores opfattelse skal der være en sikkerhedsafstand på måske op til 2.000 m fra Prøvestenen,« siger Bjarne Fey.

S afviser kritikken
Socialdemokraternes politiske ordfører Anne Vang afviser kritikken fra SF, og hun understreger, at et uvildigt konsulentfirma netop nu er ved at udarbejde en decideret risikoanalyse for hele Prøvestenen, der kan danne grundlag for en eventuel tilpasning af de aktuelle byggeplaner på Kløvermarken.

»Når arkitektkonkurrencen med SFs velsignelse er gennemført uden skelen til sikkerhedszonen, så skyldes det jo dels, at vi her taler om den sidste etape af byggeriet, som først vil blive sat i gang om en rum tid, og meget kan have ændret sig til den til. Og dels kender vi jo ikke resultatet af risikoanalysen. Det kan sagtens være, at det viser sig fuldt forsvarligt at bygge 100 meter fra Prøvestenen,« siger Anne Vang.

Skoler kan miste penge
SFs nej til at bygge boliger på Kløvermarken risikerer i sidste ende at gå ud over byens nedslidte folkeskoler, da en del af provenuet fra salg af byggegrunde på Kløvermarken allerede er øremærket til renoveringer af skoler og idrætsanlæg. De penge skal i givet fald findes et andet sted, og i modsætning til de første meldinger fra SF, så vil partiets leder, børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, da heller ikke afvise, at der kan findes en løsning, der kan tilfredsstille alle parter: »Vi har et fælles problem, og budskabet til overborgmesteren fra SF er: Lav projektet om, så har vi stadig en aftale.