Kløvermarksboliger er på banen igen efter strid

Det planlagte boligprojekt på Kløvermarken og Kløverparken i København består endnu. Det samme gør Rødkløveret på Københavns Rådhus. Og nu kan kun en miljøanalyse forhindre det omstridte byggeri af op til 5.800 nye boliger.

Foto: Peter Helles Eriksen / Scanpix
Rigmor Lindahl fik ret. I går jublede hun her i Berlingske Tidende over, at SF var sprunget fra aftalen om boligbyggeriet på Kløvermarken i København med den tilføjelse: »Ja, lad os nu se, hvad der sker. De beslutter frem og tilbage på rådhuset.« Samme eftermiddag gik den profeti i opfyldelse.

Planen om at opføre op til 5.800 boliger på Kløvermarken og Kløverparken lever endnu. Det stod klart, efter at Socialdemokraterne, de Radikale og SF i går på et krisemøde på Københavns Rådhus konfirmerede den aftale, som SF ellers undsagde i onsdags. Kun resultatet af en kommende, uvildig miljøanalyse kan nu forhindre det omstridte byggeri.

Samtidig blev fjendskabet mellem SF på den ene side og Socialdemokraterne og de Radikale på den anden dysset ned. Rødkløveret fortsætter det politiske samarbejde om megaprojektet, og de tre partier har også stadig et fælles mål om at nå til enighed om næste års budget under de forhandlinger, der netop er indledt.

SFs leder på Københavns Rådhus, børne- og ungeborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, bekræfter, at »selvfølgelig står vi ved de aftaler, vi laver«. Partiets forudsætning er, at der gennemføres en uvildig risikoanalyse af at lægge de planlagte boliger tæt på Prøvestenen, hvor der opbevares enorme mængder af giftigt og brandfarligt materiale. Netop tvivlen om sikkerheden var årsag til, at SF trak i nødbremsen.

»Meget tyder på, at der er rigtig, store sikkerhedsrisici ved Kløvermarksprojektet. Det skal selvfølgelig frem. Det ville være hovedløst ikke at kigge på det,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Udvidet undersøgelse
Som tidligere omtalt i Berlingske Tidende har det dog hele tiden været meningen, at der skal gennemføres en risikoanalyse, og både Socialdemokraterne og de Radikale har tilsluttet sig SFs krav om, at den bliver udvidet, så det kan fastslås, hvor stor sikkerhedsafstanden skal være mellem de planlagte boliger og benzin- og gift-lagrene på Prøvestenen.

Og hvis det viser sig, at sikkerhedsafstanden skal være 1.500 meter, som SF vurderer, falder projektet til jorden. Det erkender Socialdemokraternes politiske ordfører Anne Vang.

»Hvis det viser sig, at det er galimatias at opføre boliger tæt ved prøvestenen, så gør vi det selvfølgelig ikke,« siger Anne Vang, som glæder sig over, at de tre partier nu er blevet enige om, at de er enige om Kløvermarksaftalen. Og at det røde flertal på Rådhuset er intakt. Det samme er Københavns teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam.

»Vi synes, vi har et godt og loyalt samarbejde. Men det er klart, at retorikken i den sidste tid har været lige voldsom nok, og meldingerne lige kantede nok. Det kan tilskrives mange ting. Måske fordi vi er på vej ind i et valgår. Derfor er det også vigtigt, at vi nu har fået snakket det hele igennem,« siger Klaus Bondam.

Den politiske ro om projektet betyder samtidig, at det ikke bliver aktuelt at stoppe renoveringen af nedslidte skoler, fordi der ville mangle 350 mio. kr. fra grundsalg på Kløvermarken.