Klassisk værtshus i København må droppe rygning: Vi risikerede at miste halvdelen af personalet

På hjørnet ligger en salatbar. I gaderne ved siden af ligger der juicebarer. Nu er det værtshuset Palæ Bars tur til at gå den helsevenlige vej i det indre København med nul tobak til gæsterne indenfor.

BM
Peter Fredholt, ejer af Palæ Bar. Et af Københavns sidste åndehuller - Palæ Bar - lukker for rygning efter påbud fra Arbejdstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Røgen fra enten en pibe eller en cigaret har altid været der. Menneske efter menneske er passeret dag efter dag igennem dørene til en svalende øl, men røgen har ligesom altid hængt i atmosfæren.

Da indehaver Peter Fredholt i denne uge modtog beskeden fra Arbejdstilsynet om, at det enten var farvel til osende og glødende tobak eller frokostserveringen på værtshuset Palæ Bar i det indre København, måtte han derfor rådføre sig med personalet, der selv består fortrinsvis af rygere.

»Det var ikke nogen nem beslutning. Det har været forfærdeligt, og vi har virkelig vendt og drejet det. Men det virker jo til, at vi i samfundet går i en retning, hvor man gerne vil forbyde tobak overalt. Hvis vi dropper vores frokost nu, må vi skille os af med halvdelen af personalet. Vi kan jo ikke holde åbent om dagen kun som værtshus,« siger han.

Arbejdstilsynet satte barstolen for døren, fordi man ifølge dem ikke kan have både frokostservering og røg om aftenen. Peter Fredholt mener selv, at man holder tingene adskilt på en ordentlig måde. Men han accepterer tilsynets påbud.

»Vi lufter ud hele natten, og vi laver ikke selv smørrebrød. Det har været sådan, at frokosten stopper klokken 15, og så begynder røgen klokken 16. Jeg synes, det er helt forkvaklet og forkert, at Arbejdstilsynet er kommet frem til den beslutning. Der bliver jo ikke røget, imens der bliver spist. De har været hernede mange gange, men det er så først nu, at de har tænkt over det.«

Palæ Bar er en institution i det Københavnske natteliv. Et klassisk værtshus af den slags, hvor der over et glas øl bliver ordnet både formelle og uformelle aftaler. Her kommer både unge, ældre, rige og knapt så velbemidlede mennesker. Det er alt sammen en del af værtshusets sjæl, som indehaveren nu er bange for skrumper ind.

Et nej til røg er også et nej til frihed, lyder Peter Fredholts ræsonnement.

»Alle har været velkomne hernede. Der kommer selvfølgelig nye kunder til, og vi har også fået en masse positive kommentarer. Jeg har selv været hernede de sidste par dage for at tage pulsen, og nogle kunder har været noget stramme i det, mens andre sukker og siger, at de jo alligevel går udenfor for at ryge. Men personligt synes jeg, at folk skal have muligheden for at gå ind et sted og ryge. Det er folks ret. Jeg er godt klar over, at det er dårligt for helbredet. Det er en sodavand og en øl jo sådan set også.«

I ti år har Peter Fredholt drevet Palæ Bar og har fra vinduerne i baren også set, hvordan det indre København har ændret sig. De brune værtshuse bliver færre og i stedet er pæne cafeer, juicebarer og smarte restauranter rykket ind i gadebilledet.

Beslutningen om at rykke rygerne helt udenfor er derfor også et farvel til en tid, der ikke længere er.

»Vi er et stort stykke københavner-historie, der bliver forandret. Naboerne bliver sikkert lidt kede af det, fordi en del af støjen rykker udenfor. Nu bliver det koldt udenfor, så folk gider ikke stå udenfor og ryge. Så vi kommer nok til at miste kunder. Men jeg tror på, at vi her på Palæ Bar har så meget sjæl, at det ikke kun er rygningen folk kommer for. At de synes, at det er et fantastisk sted at komme,« siger han.