Juraekspert: Fogedforbud får det svært fremover

Det vil ikke give nogen mening for Forsvaret at kære Fogedrettens afgørelse udgivelse af jægersoldats bog, og i fremtiden bliver det svært at nedlægge fogedforbud, vurderer ekspert i ophavsret.

Fogedretten afgjorde i dag, at Forsvaret ikke kan stoppe bogen "Jæger - i kamp med eliten" må udkomme - selv om den ifølge dommeren aldrig burde være udkommet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg havde regnet med denne kendelse. Retten har lagt til grund for deres afgørelse, at bogen var tilgængelig i forvejen, og at det derfor ikke giver mening at nedlægge et fogedforbud mod udgivelsen, og det var forventeligt.

Sådan siger afdelingsleder og ekspert i ophavsret Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole efter Fogedretten i dag har afgjort, at Forsvaret ikke kan hindre udgivelsen af jægersoldaten Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten".

Bogen blev i stedet udgivet i sin helhed af dagbladet Politiken, og det lagde dommeren i Fogedretten blandt andet til grund i sin afgørelse.

- Jeg kan ikke tro, at Forsvaret vil kære afgørelsen, det vil simpelthen ikke give mening, da materialet har været offentliggjort på nettet og i Politiken, og nu formentlig bliver udgivet i bogform om ganske kort tid, siger ophavsretseksperten.

Vil dagens afgørelse påvirke Forsvarets politianmeldelse af Politiken ved chefredaktør Tøger Seidenfaden?

- Nej, det tror jeg ikke. Den får ingen indflydelse i forhold til politianmeldelsen af Politikens chefredaktør. Det er jo ikke Politiken eller Seidenfaden, men jægersoldaten, som har skrevet under på en tavshedspligt overfor Forsvaret.

Så enkelt kan det opstilles?

- Ja, egentlig. Vi så det jo også i sagen med Frank Gevil og Berlingske Tidende. Grevil blev dømt for at have overtrådt sin tavshedspligt, mens Berlingske Tidende gik fri. Og på den baggrund tror jeg ikke, at Forsvaret vil føre en sag mod Politiken.

Vi afgørelsen få et længere-rækkende perspektiv, tror du?

- Det tror jeg, ja. Internettet er det hurtige medie, som gør, at det i det hele taget er meget svært ved at få nedlagt et fogedforbud nu og i fremtiden. Og det, synes jeg, sådan set er godt nok, når vi taler om offentliggørelse af ting, som er af væsentlig samfundsinteresse og herunder omhandler spørgsmålet om ytringsfrihed, siger Oluf Jørgensen.

Forlag: Vi har vundet en halv sejr

Forsvaret er trætte af Politiken.