Ekspert: Jægerkorpset overtrådte ikke Genèvekonventionen

Det strider ikke mod krigens konventioner, at Jægerkorpset er bevæbnet i civilt, når det alene gælder om at udveksle eller indhente informationer, vurderer militærekspert.

Fogedretten afgør i dag, om Thomas Rathsacks bog kommer på gaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack og de øvrige jægersoldater, som skulle beskytte en agent på en hemmelig mission i Afghanistan, overtrådte ikke Genèvekonventionen ved at være klædt i civil, mener Kenneth Ø. Buhl, Orlogskaptajn, cand. jur fra Dansk Institut For Militære Studier.

Missionen i Afghanistan er beskrevet i jægersoldaten Thomas Rathsacks meget omdiskuterede bog »Jæger« og episoden, hvor de civilklædte soldater bar våben under forklædningen, har bl.a. fået direktør Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder til at konkludere, at den danske indsats i Afghanistan er i strid mod konventionen.

»I forhold til Genèvekonventionen er der efter min overbevisning intet problem i, at Jægerkorpset bærer civilt, når det alene gælder om at udveksle- eller indhente informationer. Det vil være noget andet, hvis vi taler om en egentlig kamphandling. Hvis Jægerkorpset havde klædt sig ud som civile, gemt sig i en folkemængde og åbnet ild, så havde det været et problem. Mig bekendt er der eksempler på, at Taleban har benyttet sig af den taktik,« siger Orlorgskaptajn, cand.jur Kenneth Ø. Buhl fra Dansk Institut For Militære Studier som tidligere har fungeret som retslig rådgiver i forbindelse med militære indsatser.

Han forklarer videre: »Men på grund af konfliktens karakter kan det være nødvendigt at optræde i civilt. Og talebanerne giver de sig jo heller ikke nødvendigvis til kende ved uniformering eller ved at bære deres våben synligt. Men det springende punkt er altså, om soldaterne gemmer sig bag civilbefolkningen og udfører en kamphandling.«

Principperne er stadig relevante
Kenneth Ø. Buhl har netop deltaget i en konference i Bruxelles, hvor Genèvekonventionen var på dagsordenen til debat.

På konferencen blev det ifølge Buhl diskuteret, om konventionen er tidssvarende i forhold den type konflikter, der eksisterer i dag versus den situationen, i kølvandet på 2. verdenskrig for 60 år siden, hvor Genèvekonventionen blev nedfældet.

»For mig er der ingen tvivl om, at reglerne og principperne i konventionen stadig er relevante. Og at vi for guds skyld ikke skal have endnu flere regler. Staterne kender og har tilsluttet sig konventionen. Dér, hvor man kunne gøre mere, er, at udbrede den til ikke-statslige grupper såsom Taleban, De Tamilske Tigere etc.« forklarer Kenneth Ø. Buhl.

Forsvaret forsøger at standse udgivelsen af Jægersoldatens bog, da bogen efter Forsvarets vurdering skader statens sikkerhed. Fogedretten forventes at træffe afgørelsen i sagen i dag.