Jødehetz centrerer sig om Københavnsområdet

Omfanget af antisemitisme mod jøder stiger som følge af den aktuelle Gaza-konflikt. Dog holder hetzen sig ifølge foreningen Det Jødiske Samfund hovedsageligt i København.

Politiindsatsen over for antisemitisme skal opgraderes, mener Lars Aslan Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det stigende antal af overgreb mod jøder som følge af Gaza-konflikten sker primært i København og ikke i hele Danmark. Sådan lyder meldingen fra Det Jødiske Samfund i Danmark.

»I det hele taget er hovedbestanddelen af alle de hændelser, vi registrerer hvert år, fra Københavnsområdet, og så er der enkelte udenfor. Men proportionerne er nogenlunde de samme nu, selvom antallet af hændelser er steget,« siger Det Jødiske Samfunds næstformand, Jonathan Fischer, der sidder øverst i foreningens sikkerhedsafdeling og håndterer indrapporteringer om hadefulde overgreb mod jøder.

Det Jødiske Samfund har ifølge Berlingske registreret 29 personlige henvendelser om overgreb på jøder i Danmark siden juli, hvor konflikten mellem Israel og Hamas blussede op. Heraf har størstedelen været beskeder på sociale medier, tilråb på gaden og enkelte fysiske overgreb.

»Stigningen siger, at folk har svært ved at skelne mellem en konflikt i Israel og danske jøder. Vi er selvfølgelig bekymrede for udviklingen, men vi er også kede af, at der bliver sat lighedstegn mellem det at være israeler og det at være jøde,« siger Jonathan Fischer.

Næstformanden formoder, at der er et større mørketal, da ikke alle jøder rapporterer, hvis de oplever fjendtlige overgreb.

»Vi arbejder på at kommunikere til folk, at det er vigtigt, at de rapporterer, men den kommunikation er selvfølgelig også hovedsageligt i København, fordi størstedelen af jøder bor i København,« siger han.

Fyns Politi har ikke oplevet en stigning i antallet af overgreb og chikane mod jøder, siden konflikten i Gaza blussede op. Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at indhente oplysninger fra Østjyllands Politi, men det har ikke været muligt.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET), der følger antallet af forbrydelser med ekstremistiske motiver, er der sket en stigning i antallet af hadforbrydelser med religiøst motiv fra 24 tilfælde i 2011 til 33 i 2012. Det svarer til en stigning på 38 procent, og PET fastslår, at ti procent af alle hadforbrydelser er religiøst motiverede.