Københavnsk grønthandler lagt for had: Solgte dadler fra Israel

En grønthandler i Nordvestkvarteret i København føler sig nødtvunget til at fjerne sine israelske varer fra hylderne. Det sker efter flere personer opfordrer på Facebook til at boykotte grønthandleren. De mener, at grønthandleren støtter Israels angreb i Gaza.

Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På hylderne i Istanbul Bazar kan man finde varer fra hele verden. Indtil for nylig fandtes der også dadler fra Israel, men det gør der ikke længere. Dadlerne viste sig at være politisk sprængfarlige, og nu er de kasseret.

- Jeg har fjernet dem. Jeg skal ikke have problemer på grund af et par kasser dadler, siger bazarens indehaver, Haider Taha til BT.

At træde ind i butikken på Frederiksborgvej er som at træde ind i en anden verden. Der tales mange forskellige sprog, og næseborene fyldes af en duft, man ellers skal rejse til Mellemøsten for at finde.

Anspændt stemning

Desværre for Haider Taha har den anspændte stemning i Mellemøsten sneget sig med ind i hans varesortiment som en uønsket bananflue.

Balladen begyndte, da en kunde spottede et parti israelske dadler i butikkens enorme varesortiment.

- Han råber og skriger og skændes med kunderne, fortæller Haider Taha.

Kunden har selv skrevet om episoden på Facebook og fortæller, at han blev bedt om at gå. Haider Taha siger, at kunden selv gik derfra.

Opfordring til boykot

Efterfølgende opfordrede kunden alle til at boycotte Istanbul Bazaar, og opfordringen spredte sig på Facebook.

- Jeg har ikke selv set det, men mine venner har fortalt mig det. Jeg har også hørt, at der er blevet søgt om tilladelse til at afholde en demonstration foran vores butik. Det er meget ubehageligt, siger han.

Haider Taha siger, at han slet ikke var klar over, at dadlerne var fra Israel.

- Jeg har købt dem på grøntorvet af en dansk leverandør. Jeg vidste ikke, at de var fra Israel, siger Haider Taha.

Han har selv mange palæstinensiske venner og er som mange andre forfærdet over de civile tab, Israels angreb på Gaza har medført.

En gammel konflikt

- Det er synd, at man angriber børn og gamle. Det er en gammel konflikt, der har stået på i 60 år eller mere, og det ikke noget, jeg kan ændre på. Jeg kan ikke se, at man støtter Israels krig i Gaza ved at sælge to kasser dadler. Det hænger ikke sammen, siger Haider Taha, der selv har irakisk baggrund.

Han har ikke ønsket at lade sig fotografere af BTs fotograf af frygt for represalier.

Tabet ved at kassere de to kasser dadler er højst et par hundrede kroner, vurderer Haider Taha.