Jakob Fuglsang står bag den største danske cykeltriumf i mange år: »Han sidder virkelig smukt i sadlen«

Jakob Fuglsang har et typisk jysk gemyt. Han er svær at bringe ud af fatning, og roen har ikke været til hans fordel som cykelrytter. Sidste års sølvmedalje ved OL gav den 32-årige cykelrytter en fornyet tro på sig selv, og han er nu sulten efter succes.

Jakob Fuglsang sikrede sig både etapesejren og den sammenlagte sejr i Criterium du Dauphine søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da der var Skolernes Motionsdag på Kornmod Realskole i Silkeborg kunne den dengang 12-årige Jakob Fuglsang vælge imellem at løbe eller gå fem eller ti kilometer. Han valgte at løbe 10 kilometer, og da han var færdig, tog han en runde til. Han nåede at løbe 30 kilometer, inden skolens lærere besluttede, at det måtte være nok og bad ham om at tage hjem.

Jakob Fuglsang fandt tidligt ud af, at han godt kunne lide at komme ud og bruge sin krop, og han har tidligere udtalt til DR, at han elsker at cykle, mere end han elsker cykelsporten, og han elsker træningen, mere end han elsker selve løbene.

I dag vandt han karrierens største sejr, da han kørte over målstregen som den samlede vinder af Tour de France opvarmningsløbet, Criterium du Dauphiné.

Jakobs Fuglsangs interesse for at cykle begyndte nogenlunde samtidig med, at han løb 30 kilometer til Skolernes Motionsdag, mens hans klassekammerater løb ti. Han begyndte at køre mountainbike for sjov med sin storebror og nogle kammerater. Storebroderen faldt fra, mens Jakob Fuglsang fik kontrakt med det hollandske hold Cannondale-Vredestein for en startløn på 1.000-1.500 euro om måneden, samtidig med han tog sin studentereksamen.

Jakob Fuglsang er en »komplet cykelrytter«, der har egenskaber, der normalt er fordelt på flere ryttere, og så er han disciplineret ud over det sædvanlige. Han er både god i bjergene og hurtig på landevejene. Men det, der i høj grad kendetegner ham, er, at han er rolig, og at være indehaver af et roligt gemyt er ikke nødvendigvis en fordel, når man er cykelrytter. Det mener Henrik Jul Hansen, journalist og mangeårig Tour de France-kommentator.

»Jakob Fuglsang er rolig, velovervejet, og hovedet er godt skruet på ham, og skal man overføre det til cyklingen, er det hans største svaghed. Dem, der vinder et cykelløb, tager chancer, og det er han ikke særlig god til,« siger Henrik Jul Hansen.

Et vendepunkt i Jakob Fuglsangs karriere var under de Olympiske Lege i Rio sidste år, hvor han kørte med tilpas temperament til, at det skaffede ham en olympisk sølvmedalje i landevejscykling. Jakob Fuglsang har i flere interview selv understreget, hvor vigtig sølvmedaljen i Rio var for ham.

»Sølvmedaljen har betydet så meget. Også overraskende meget. Den har betydet et kæmpe boost for motivationen til at træne og til troen på mig selv, troen på, at jeg kan vinde noget. En tro, som jeg nok havde mistet. Den var falmet en del efter alle de år uden at lave de store resultater. Uden sejre. Og måske havde jeg efterhånden også mistet sulten efter at stå øverst på podiet og have den succes. Den er tilbage nu, og jeg håber, at jeg kan indfri den i år,« siger han til DR.

Lavpunkt bliver startskuddet til nyt højdepunkt

Det var OL i 2008, som Jakob Fuglsang havde regnet med ville blive et højdepunkt i hans karriere. Han var året forinden blevet U-23 verdensmester i mountainbike, og OL i Beijing havde været det store mål længe, men kræfterne rakte kun til en 25. plads. Det var et nederlag for Fuglsang, men skuffelsen i Beijing faldt sammen med en stor triumf.

20 dage inden havde han sensationelt vundet Post Danmark Rundt - som den eneste nogensinde fra et lavt rangeret dansk hold. Han havde kun kørt få landevejsløb og var på det tidspunkt relativt ukendt i miljøet.

Successen fik daværende sportdirektør i CSC, Kim Andersen, til at tilbyde ham en kontrakt for de næste to år, og det blev for alvor startskuddet til Fuglsangs karriere som professionel landevejsrytter.

Kim Andersen husker tydeligt sit første møde med Jakob Fuglsang.

»Jeg faldt for ham som cykelrytter med det samme. Han sidder virkelig smukt i sadlen,« siger Kim Andersen, der nu er sportsdirektør for Trek Segrafredo.

Kim Andersen og Jakob Fuglsang er ikke længere kolleger, men de ses privat, og Kim Andersen var med til Jakob Fuglsang bryllup sidste sommer. Det glæder Kim Andersen, at det også professionelt er begyndt at gå Jacob Fuglsang godt.

»Jeg er virkelig glad på Jakobs vegne. Det er så fedt, at han endelig forløser det potentiale, som vi hele tiden har vidst, at han har,« siger Kim Andersen.

Jakob Fuglsang kører for det kasakhstanske cykelhold Astana Pro Team, og skal for første gang i dette års udgave af Tour de France køre som holdkaptajn. Han har indtil nu kørt som hjælperytter for italieneren Vincenzo Nibali, som vandt Tour de France i 2014.

Efter publicering er artiklen rettet til, så Jakob Fuglsangs sølvmedalje ved OL i Rio ikke længere omtales som en »sejr«. Mens Kim Andersens titel er rettet til sportsdirektør for Trek Segrafredo.