I dag når vi trusselsniveau 5

Danmark vil formentlig i dag følge WHO og hæve trusselsniveauet for svineinfluenza-pandemi til niveau fem. Men risikoen herhjemme er reelt uændret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.

I dag vil pandemigruppen i Danmark formentlig følge WHO’s træk og hæve trusselsniveauet til fase fem.

I går aftes dansk tid oplyste verdenssundhedsorganisationen WHO, at de hæver trusselsniveauet for en svineinfluenza-pandemi til fase fem.

Pandemigruppens næstformand, overlæge Else Smith, fortæller til berlingske.dk, at det med al sandsynlighed også vil betyde, at vi herhjemme vil gå fra fase fire til fem.

- Vi vil i Danmark formentlig hæve niveauet til fase fem. Men i planlægningen betyder det ikke, at der er så meget, der bliver ændret. Strategien er stadigvæk at få undersøgt så mange relevante som muligt og få identificeret dem, som måtte være smittet, siger Else Smith til berlingske.dk.

Det vil, ifølge Else Smith, være meget usædvanligt, hvis man herhjemme vil vurdere det anderledes end WHO. Især fordi EU også bakker op om niveauskiftet.

Vil gennemgå beredskab endnu engang
Selv om springet fra niveau fire til fem rent praktisk ikke betyder det store for Danmark, vil niveauskiftet resultere i, at man igen sikrer sig, at man er beredt på en pandemi.

- Det betyder også, at vi er lidt tættere på pandemi-stadiet – stadie seks. Derfor vil vi endnu engang vil gennemgå vores beredskab, siger Else Smith.

Hun forklarer, at WHO’s beslutning forenklet sagt bunder i, at man nu har oplevet smittespredning to steder på et kontinent som det er set med USA og Mexico. Samtidig minder hun om, at det ikke betyder det store for faren i Danmark.

- Selv om niveauet er hævet, er risikoen i Danmark fra i går til i dag ikke anderledes. Men det er klart, at vi også indirekte er i større risiko, hvis spredningen i verden fortsætter, siger Else Smith.

style="text-align: left; background-color: rgb(228, 237, 228); width: 410px;"
border="0" cellpadding="0" cellspacing="3"> style="font-weight: bold;">
H1N1-kort fra Berlingske Tidende
Kort over H1N1 influenzaen (svineinfluenza): Sorte nåle markerer mistænkte tilfælde, Gule nåle markerer bekræftede tilfælde og røde markerer steder med dødsfald. Se kort i fuld størrrelse