Danmark fraråder rejser til Mexico

Ingen unødvendige rejser til Mexico. Det et rådet fra de danske myndigheder, der her til eftermiddag har ændret sin rejsevejledning til landet. Rejsearrangører tilbyder at give pengene retur.

Foto: Scanpix

Ingen af de danskere, der indtil nu har været under mistanke for at have svineinfluenza, er smittet, men for en sikkerheds skyld har Udenrigsministeriet valgt at ændre rejsevejledningen til Mexico.

I lighed med bl.a. Sverige fraråder Udenrigsministeriet nu alle unødige rejser til det mellemamerikanske land på grund af smittefaren. Det fastslog Sundhedsstyrelsen i dag på et pressemøde.

- Vi lytter fortsat til WHOs anbefalinger, men vi koordinerer med landene omkring os, ikke mindst de nordiske, og da er vores beslutning, at vi vil følge de restriktioner som de nordiske lande har anbefalet. Som borger i Danmark vil man nok også tænke, at hvis alle andre ændrede rejsevejledningen og vi ikke gjorde det, ville vi så ikke udsætte danskerne for en unødig risiko, sagde direktør Jesper Fisker.

Ingen restriktioner for indrejse til Danmark
Til gengæld er der endnu ingen restriktioner for indrejse til Danmark, og der er heller ikke grund til at højne det nuværende alarmberedskab, fastslog han.

- Myndighederne skal fortsat tage situationen meget alvorligt, men der er som dansker ikke grund til at være alarmeret, sagde Jesper Fisker.

Af hensyn til bekymrede borgere har Sundhedsstyrelsen oprettet en hotline, hvor man døgnet rundt kan få råd og vejledning.

Foreløbig er 15 danskere blevet frikendt for svineinfluenza. De har fejlet alt muligt andet lige fra andre typer influenzaer til ganske almindelige forkølelser.

- Det er en slags zoologisk have for, hvad der kan slå sig ned i luftvejene, siger Niels Strandberg, administrerende direktør i Statens Seruminstitut.

De danske myndigheder har tidligere opfordret danske mexico-rejsende til at følge de mexicanske myndigheders råd og vejledning.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har opfordret til, at rejsende, der er syge, udskyder rejser til Mexico. Derudover anbefaler WHO hyppig håndvask med vand og sæbe.

Rejsebureauer giver pengene tilbage
Udmeldingen fra Udenrigsministeriet har fået rejsearrangørerne til at tilbyde danskere, der har købt billet til Mexico, enten at få pengene retur, eller at rejse et andet sted hen.

- Det er hent normal kutyme. Når Udenrigsministeriet går ind med en sådan rejsevejledning, træder de almindelige retningslinjer i kraft, og det er, at man tilbyder folk pengene tilbage eller noget andet, hvis de hellere vil det, siger formand for brancheforeningen for rejsearrangører i Danmark (RID), Birthe Madsen til Ritzau.

Hun understreger, at rejsearrangørerne for tiden har meget få danskere i Mexico.

style="text-align: left; background-color: rgb(228, 237, 228); width: 410px;"
border="0" cellpadding="0" cellspacing="3"> style="font-weight: bold;">
H1N1-kort fra Berlingske Tidende
Kort over H1N1 influenzaen (svineinfluenza): Sorte nåle markerer mistænkte tilfælde, Gule nåle markerer bekræftede tilfælde og røde markerer steder med dødsfald. Se kort i fuld størrrelse