Nyt influenzamiddel til danskerne

Sundhedsstyrelsen vil dobbeltsikre danskerne med indkøb af ny antiviral medicin, hvis Tamiflu bliver virkningsløs. Danske læger skal have ansigtsmasker.

På infektionsmedicinsk afdeling Hvidovre Hospital, ligger patienter til observation for svineinfluenza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Som et led i Danmarks beredskab mod den frygtede influenza fra Mexico vil Sundhedsstyrelsen nu købe 40.000 doser af influenzamidlet Relenza til danskerne.

Det er et antiviralt pulver, der skal inhaleres, og som kan bruges i en nødsituation, hvis svineinfluenzavirusset udvikler resistens mod den mere traditionelle influenzamedicin Tamiflu.

Det er der nemlig en overhængende fare for.

Hele verden opruster i øjeblikket deres lagre af Tamiflu, herunder Danmark, der har et ton Tamiflu – nok til at behandle én mio. mennesker – liggende på et lager i hovedstaden.

Hvis læger over hele verden med rund hånd begynder at strø om sig med Tamiflu, vil influenzavirusset ifølge virologer med noget nær garanti udvikle resistens.

Ifølge Else Smith, næstformand i Pandemigruppen under Sundhedsstyrelsen, vil det koste skatteborgerne ca. fem mio. kr. at få denne dobbeltgaranti på behandlingssiden.

Ansigtsmasker til privatpraktiserende læger
På et pressemøde i Sundhedsstyrelsen onsdag eftermiddag oplyste hun endvidere, at der nu er lavet en aftale med regionerne for at sikre ansigtsmasker til de privatpraktiserende læger i landet.

Det sker for at yde lægerne beskyttelse, hvis de får en svineinfluenzamistænkt patient i konsultation.

Sundhedsstyrelsen har i øvrigt taget kontakt til samtlige danske lufthavne for at orientere dem om proceduren, hvis synligt syge passagerer ankommer fra et område med udbrud af svineinfluenza.

I givet fald skal lufthavnen kontakte den lokale embedslæge, så den syge kan komme under behandling, ligesom embedslægen får til opgave at identificere de flypassagerer, der måtte have siddet foran eller bagved den syge i flyet.

"Der gemmer sig enorme mørketal i Mexico"
På pressemødet spurgte berlingske.dk, om man fra myndighedernes side bør nedtone alvoren af situationen, efter at verdenssundhedsorganisationen WHO har meldt ud, at man kun officielt kan bekræfte syv dødsfald og 26 smittede som følge af svineinfluenza i Mexico.

- Der gemmer sig enorme mørketal i Mexico, svarede direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, og tilføjede:

-26 smittede mexicanere kan ikke være årsag til alle de eksporterede tilfælde.

I øjeblikket er det mexicanske sygdomsbillede med andre ord meget diffust, men direktøren understregede, at de kommende dage vil bringe væsentligt mere klarhed over den reelle situation i Mexico.

I øvrigt er Statens Serum Institut nu klar med et meget hurtigt analyseapparat til den nye influenzavirus.

Hvor det indtil i går tog adskillige dage at klarlægge, om en mistænkt har svineinfluenza eller ej, kan testen nu i princippet gennemføres på bare tre timer, og analyseapparatet vil snart blive stillet til rådighed for mikrobiologiske laboratorier i andre dele af Danmark.

I øjeblikket er cirka 15 danskere blevet ”frikendt” for svineinfluenza, men nye prøver bliver løbende sendt ind til analyse.

style="text-align: left; background-color: rgb(228, 237, 228); width: 410px;"
border="0" cellpadding="0" cellspacing="3"> style="font-weight: bold;">
H1N1-kort fra Berlingske Tidende
Kort over H1N1 influenzaen (svineinfluenza): Sorte nåle markerer mistænkte tilfælde, Gule nåle markerer bekræftede tilfælde og røde markerer steder med dødsfald. Se kort i fuld størrrelse