»Hvis du fortæller, at du tænker på mit helbred, siger jeg tak«

Mjølnerparken på Nørrebro er et af de såkaldte ghetto-områder, hvor helbredstjekket kan blive aktuelt. Her bor ildsjælen Mulki Abdullahi Hussein. Hun fortæller, at størstedelen af kvarterets beboere har fået øjnene op for sund kost og motion, og hun byder et helbredstjek velkomment

Mulki Abdullahi Hussein. Foto Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Det er et udskældt kvarter, men på en solrig augustdag er det svært at forestille sig, at Mjølnerparken på Nørrebro i København kan rumme så meget som en eneste uvenlig tanke. Børn i alle aldre og hudfarver leger sammen i de store gårde mellem de røde murstensbygninger i tre etager. Skolen starter igen på mandag, og man kan næsten se, hvordan børnene presser sommerferien for dens sidste friheder. De opadvendte mundvige afslører intet andet end sunde og raske poder. En midaldrende mand kommer slæbende med en stor, orange sæk vasketøj, mens sveden danner perler på hans pande og et besværet smil trænger frem.

Der er 559 boliger i Mjølnerparken, og i hver bolig bor der gennemsnitlig fire mennesker. 93 procent af beboerne har en anden etnisk baggrund end dansk. Mjølnerparken er populært sagt en ghetto og således et af de steder, Lars Løkke Rasmussen kunne have i kikkerten i forhold til de systematiske helbredstjek.

Seancer for sundhed
Bag en af dørerne bor den 35-årige kvinde, Mulki Abdullahi Hussein. Hun er kendt af alle og enhver i området for sit store frivillige arbejde til gavn for især kvinder og børn i Mjølnerparken, Et af de seneste initiativer har været et samarbejde med Folkesundhed København under Københavns Kommune omkring netop sundhed blandt beboerne. Mulki Abdullahi Hussein arrangerede, sammen med Mjølnerparkens beboerformand Muhammed Aslam og Folkesundhed København, en række undervisningssceancer med forskellige temaer som diabetes, generel ernæring, motion og tandpleje. Arrangementerne har været en succes.

»Folk herude er meget interesserede i at blive undervist i ernæring og sundhed. Der er en del problemer at tage fat i, i forhold til at husmødrene har en anden madkultur med i bagagen,« siger Mulki Abdulahhi Hussein.

Men beboerne i Mjølnerparken er villige til at lære. Mange er, ifølge Mulki Abdullahi Hussein, opsatte på at undgå diabetes, overvægt og andre livsstilsproblemer, og derfor har interessen for undervisningen også været overvældende.

»Der kommer cirka 100 beboere mænd og kvinder til hvert arrangement. Så kommer der folk fra Folkesundhed København og fortæller og viser film om, hvordan man for eksempel laver en sund madpakke. Fra gang til gang får deltagerne så lektier for, hvor de skal lære at kende forskel på sunde og usunde madvarer,« siger hun.

Døren står åben
Mulki Abdullahi Hussein anerkender, at der stadig er grundlæggende problemer med sundheden i et område som Mjølnerparken. Og hun føler sig overbevist om, at hun taler på langt de fleste beboeres vegne, når hun siger, at kommunen hjertens gerne må blande sig i, hvad folk i Mjølnerparken putter i munden. På samme måde med det systematiske helbredstjek:

»Det vil være meget fantastisk. Hvis der kommer en og siger, »jeg tænker på dig og dit helbred,« vil jeg sige: du er velkommen og tak!«

Mulki Abdullahi Hussein frygter dog, at der selv med en opsøgende helbredsundersøgelse vil være en gruppe af nægtere. Folk der føler sig for stærke og stolte til at tage imod tilbuddet.