Højesteret stadfæster dom i jægerbogsag

Forsvarskommandoens tidligere informationschef skal betale den bøde, landsretten idømte ham for at lække arabisk oversættelse af jægerbog. Det fastslår Højesteret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarskommandoens tidligere informationschef, Lars Sønderskov, slipper ikke for at betale den bøde på 8.000 kroner, som landsretten idømte ham for at sende en arabisk oversættelse af bogen »Jæger - i krig med eliten« til en journalist på dagbladet BT. Det fastslår Højesteret i en dom onsdag.

Retten finder det, lige som landsretten, bevist, at informationschefen efterfølgende løj om sagen over for sin ledelse.

- T (tiltalte, red.) afgav som højtstående officer og chef i Forsvarskommandoen i et tjenstligt anliggende bevidst de nævnte usande oplysninger over for forsvarschefen og chefen for forsvarsstaben, hedder det således i afgørelsen fra Højesteret.

Sønderskovs forsvarer argumenterede, at hans klient skulle frifindes eller i det mindste slippe med en mindre bøde, da sagen er endt med at have kostet ham mere end 260.000 kroner i sagsomkostninger. Højesteret har dog afgjort, at han også skal betale omkostningerne for den seneste retssag.

I sagen om den falske oversættelse af jægersoldaten Thomas Rathsacks bog »Jæger - i krig med eliten« blev Sønderskov i første omgang frifundet i byretten, men Østre Landsret og nu Højesteret nåede altså til et andet resultat.

I landsretten blev også Forsvarskommandoens it-chef, Jesper Britze, dømt for at have fabrikeret oversættelsen af bogen ved hjælp af Google Translate. Han fik 30 dages betinget fængsel, som han først ankede, men siden har accepteret.

Både forsvarets ledelse og daværende forsvarsminister Søren Gade (V) mente, at bogen indeholdt detaljer, der i den arabiske oversættelse kunne kompromittere sikkerheden for de udsendte danske styrker, hvilket ministeren informerede Det Udenrigspolitiske Nævn om.

Forsvaret forsøgte at få nedlagt fogedforbud mod bogen, som dagbladet Politiken valgte at trykke i sin fulde længde alligevel.

Den falske jægerbog fik store konsekvenser. Den var blandt andet årsag til, at tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen gik af.