Her er det nye skilt: Nu må cyklister svinge til højre ved rødt lys

En række nye færdselsskilte trådte i kraft ved indgangen af oktober. Blandt andet er det blevet lovligt for cyklister at svinge til højre for rødt, hvis lyskrydset er markeret med et skilt, som tillader det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vejdirektoratet har længe haft forsøgsordninger med at lade cyklister dreje til højre for rødt lys. Det har vist sig at være en succes, og derfor kan cyklister nu lovligt svinge til højre for rødt, hvis de ser et specifikt cykelskilt i lyskrydset.

Det nye skilt sættes op i lyskryds, hvor det er »trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt«, skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelse. Det betyder, at skiltet ikke vil blive sat op i kryds med tæt trafik, med mange fodgængere, eller hvor cykelstien er meget smal. 

Vejdirektoratet har anmodet politiet om at gøre det permanent lovligt at svinge til højre for rødt i de 33 kryds, der har været en del af forsøgsordningen. Hvis politiet imødekommer Vejdirektoratets ønske, vil de 33 lyskryds i så fald blive udstyret med det nye skilt.

Derudover er det nu op til kommunerne at udpege de lyskryds, hvor skiltet ifølge dem bør sættes op, og herefter anmode politiet om lov. Det forklarer Marianne Foldberg Steffensen, som er leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Klaus Bondam, der er direktør for Cyklistforbundet, er glad for ordningen og ser gerne, at den udbredes endnu mere.

»Det er godt, at cyklisterne nu kan komme hurtigere frem de steder, hvor det ikke er til gene for trafiksikkerheden. Vejdirektoratet har etableret ordningen i de mest oplagte kryds på statsvejnettet, men det er i de kommunale kryds, at langt det største potentiale ligger for at udbrede ordningen. Så jeg vil kraftigt opfordre kommunerne til at udnytte Vejdirektoratets erfaringer og selv etablere flere steder, hvor cyklister lovligt kan køre til højre for rødt,« siger Klaus Bondam i en pressemeddelse fra Vejdirektoratet.

Cyklister, som svinger til højre for rødt lys, har stadig vigepligt for fodgængere og andre cyklister.

»Man er vant til, som cyklist, at holde øje med trafikanter i ens egen retning, når man svinger til højre for grønt. Men når man svinger til højre for rødt, skal man i stedet huske at holde tilbage for cyklister og fodgængere, der bevæger sig på tværs,« siger Marianne Foldberg Steffensen i pressemeddelsen.

Hun understreger, at det stadig kun er tilladt at svinge til højre for rødt lys i kryds, hvor skiltet er sat op. I hovedparten af de danske kryds er det derfor stadig ulovligt for cyklister at dreje til højre, når der er rødt lys.

»Intet skilt, intet sving for rødt lys,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

Det nye skilt gælder også for almindelige knallerter, som maksimalt må køre 30 kilometer i timen. Disse knallerter har i forvejen lov til at køre på cykelstierne.

Det nye cykelskilt, som tillader højresving for rødt lys, trådte i kraft 1. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vejdirektoratet.